05. jan 2021.

Tačka ili zašto se u crkvi šapuće?

Prekosutra se obeležava pravoslavni Božić, verski praznik koji miri i nosi poruku ljubavi i sloge. Tako kažu.

U jučerašnjem incidentu u Srbobranu ekipi televizije N1 onemogućeno je da uđe u portu crkve Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg tokom obeležavanja godišnjice Racije u Bačkoj. U pitanju je bio događaj od javnog značaja kojem su prisustvovali predsednik vojvođanske skupštine Ištvan Pastor i predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović, koji su odali poštu žrtvama Racije u Bačkoj prilikom koje su 1942. godine mađarski fašisti ubili 4.500 ljudi – Srba, Jevreja i Roma.

Argumentacija sekretara Bačke Eparhije kojom je pravdao ovakvu odluku bila je dodatno pojačana stavom da „N1 nema šta da traži u portama Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Eparhije Bačke, tačka“.

TAČKA. Da, tačka.

Januara 2021. godine to izgovara visoki predstavnik crkve koji se oseća dovoljno moćnim da u prisustvu najviših predstavnika pokrajinske vlasti to izgovori i da mu se niko ne suprotstavi. Poštujem autononomiju crkve ali ne može se zaobići odgovornost i ćutanje Pastora i Mirovića koji su pristali da godišnjicu Racije kao događaj od javnog značaja obeleže na mestu gde se selektivno puštaju mediji. I gde se stavlja ovakva vrsta tačke. Oni takođe snose odgovornost jer su učestvovali u pozivanju medija na ovaj važan događaj, uključujući i N1.

Znam da je crkva moćna i uticajna, ali znam i da je Republika Srbija sekularna država u kojoj važe Ustav i medijski zakoni koji definišu šta je javni interes. A juće je postojao javni interes da se izveštava o godišnjici Racije i njenom obeležavanju. Makar zbog očuvanja uspomene na 4.500 nevinih žrtava.

Nikakva „trajna medijska hajka“ koju, po rečima SPC, vodi N1, ne može biti opravdanje za ovakvo ponašanje zbog kojeg su reagovala novinarska i medijska udruženja. Zato je i ANEM insistirao da se zvaničnici ograde od ovakvih stavova domaćina iz Bačke epathije.

Ne verujem da će se ograditi, jer znam koliki uticaj na glasače ima crkva, čiji pojedini predstavnici na ovakav način zloupotrebljavaju svoj položaj.

Ali moraju da znaju da je u pitanju drastičan oblik ograničavanja prava na rad redakcije N1, diskriminacija i ničim argumentovana kleveta protiv ove medijske kuće. Cinična poruka funkcionera Eparhije Bačke pristojnoj novinarki, da mogu da se „žale upravi vodovoda“, najbolje govori o tome kako crkva zamišlja svoj položaj u ovoj državi – drugim rečima, možemo da radimo šta god hoćemo kome god da se žalite, mi smo iznad institucija, sistema i zakonskihi regulacija i obaveza koje propisuje pravna država.

Ovo je takođe i otvoren prostor za satanizaciju redakcije N1, kojoj se ničim obrazloženo pripisuje delovanje protiv SPC, pravoslavlja, itd. Što je svakako deo onoga što se definiše kao ugrožavanje bezbednosti putem stvaranja atmosfere netrpeljivosti prema određenim novinarima i određenim medijima.

To je jednostavano nedopustivo.

O tome se još 2005. godine govorilo i u trodelnom Peščanikovom serijalu „Zašto se u crkvi šapuće?“ u produkciji ANEMa, koji smo na televiziji B92 emitovali dakle pre više od deceniju i po. Sećam se ostrašćenih reakcija crkve na koje me je podsetila jučerašnja zabrana. Doduše, pre 16 godina tačku, niko nije smeo ni da pomene. To sasvim dovoljno govori.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2005&mm=04&dd=25&nav_category=12&nav_id=167146

Zašto se u crkvi šapuće 1 – Emisija – Peščanik (pescanik.net)

https://pescanik.net/zasto-se-u-crkvi-sapuce-2/

https://pescanik.net/zasto-se-u-crkvi-sapuce-3/

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend