11. feb 2021.

Telenor tužio Ćosića, Stojića i Adria News doo, traži skoro milion evra odštete

Telenor doo je 5. februara 2021. godine Višem sudu u Beogradu podneo tužbu za naknadu štete protiv Jugoslava Ćosića, Nikole Stojića urednika portala N1, i Adria News doo iz Beograda, zbog navodne negativne medijske kampanje protiv Telenora u vezi sa planiranom saradnjom Telekoma i Telenora. Tužbom se zahteva da tuženi solidarno plate Telenoru na ime naknade štete iznos od 113.235.628 dinara, što je skoro milion evra.

Snimak ekrana, N1

U tužbi se navodi da su televizija i sajt N1 objavili ogroman broj neistinitih informacija o Telenoru u vezi sa njegovom planiranom poslovnom saradnjom sa Telekomom što navodno predstavlja negativnu medijsku kampanju protiv Telenora, koja mu je već navodno nanela veliku materijalnu štetu.

Takođe, Telenor je uz tužbu podneo i zahtev za određivanje privremene mere kojim bi se Jugoslavu Ćosiću i Nikoli Stojiću zabranilo dalje objavljivanje praktično bilo kakvih informacija i komentara o planiranoj saradnji Telekoma i Telenora do okončanja ovog spora, pod pretnjom penala od 300.000 dinara za svaku takvu objavu. Viši sud je odbio ovaj zahtev Telenora, na šta se on žalio i postupak je u toku.

Telenorova tužba, a posebno zahtev za privremenom merom kojim bi se praktično zabranilo objavljivanje bilo kakvih informacija i komentara o planiranoj saradnji Telekoma i Telenora, predstavljaju grubi napad na slobodu medija da izveštavaju o temi od nesumnjivog i velikog javnog značaja. Iznos od skoro million evra, koji Telenor zahteva u tužbi, pokazuje nedvosmislenu nameru te kompanije da zastraši i obeshrabri novinare.

Televizija N1 je o saradnji Telenora i Telekoma izveštavala u skladu s najvišim standardima novinarstva, a svim relevantnim akterima, pa i Telenoru, davala je i daje mogućnost da prezentiraju svoj pogled na ovu temu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend