23. maj 2018.

Treći dan štrajka direktorke Kanala 9: Nameti televizijama nepodnošljivo visoki

Meni ništa ne znači reprogram duga, koji nudi ETV, ukoliko se ne koriguju cene koje su emiteri dužni da plaćaju svakog meseca, a one su zaista previsoke, što je problem i drugih medija, ne samo Kanala 9, kaže direktorka ove novosadske televizije Maja Pavlović koja treći dan pije samo vodu

Maja Pavlović (foto: N1 TV)

„Neću prestati sa štrajkom sve dok ne dobijem potvrdu o tome da je zakazan sastanak s ministrima i predstavnicima REM-a i ETV-a“, izjavila je za Cenzolovku vlasnica TV Kanal 9 Maja Pavlović u svom trećem danu štrajka glađu. 

Kanal 9 i dalje ne emituje program iako je preduzeće Emisiona tehnika i veze (ETV) juče posle podne uključilo signal te televizije na predajniku Crveni Čot. Maja Pavlović kaže da nastavak emitovanja programa očekuje u toku dana, nakon što se otklone tehnički problemi, ali napominje da ponovno uključivanje signala nije ni bio njen uslov za prestanak štrajka.

„Moj je zahtev bio da svedemo račun, da država nama plati što nam je dužna, kako bismo i mi njima platili ono što smo mi dužni“, ističe vlasnica Kanala 9 u razgovoru koji smo vodili u toj televiziji.

Konzumira samo vodu

Naš razgovor prekidali su česti pozivi novinara i građana koji su se interesovali za njeno zdravstveno stanje, ali i za naredne poteze koje će povući. U jednom trenutku, kancelariju vlasnice Kanala 9 ispunili su političari koji su došli da iskažu solidarnost. U svojoj odluci je odlučna, konzumira samo vodu, dok kafu nudi svima koji je posete.

Televiziji koju je osnovao njen pokojni otac Nemanja, posle 20 godina postojanja, 18. maja ETV je isključio signal zbog duga koji je za godinu dana neplaćanja narastao na 2,5 miliona dinara, i to bez kamata.

Dug postoji i prema REM-u, otkriva nam Maja Pavlović, ali predočava da njenoj televiziji istovremeno duguju čak 20 miliona dinara. 

„Mi koji imamo obaveze, valjda imamo i neka prava“, podvlači Maja Pavlović.

Pokušava, kaže, da „pliva“ u okolnostima kada je zbog previsokih nameta, a umanjenih prihoda, morala drastično da smanji broj zaposlenih. Od kraja 2015. godine, podastire nam, gradska preduzeća počela su da otkazuju poslovnu saradnju, a od konkursnih komisija širom Vojvodine uglavnom dobija odbijenice.

Borba za sve medije sa visokim nametima

„Ne želim da verujem da iza svega toga stoje politički motivi“, kaže dok nas podseća na incident od pre tri godine, kada je u jednoj emisiji gost pokazao majicu s eksplicitnom političkom porukom protiv aktuelne vlasti.

Dok čeka da majstori otklone tehničke smetnje da bi se nastavilo emitovanje programa Kanala 9, potvrđuje da je u istom danu, s ponovnim uključenjem signala, od ETV-a stigao predlog sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza. Naglašava da o tom sporazumu „ne može da razmišlja“ sve dok se na sastanku koji je tražila s ministrima i drugim akterima u njenom slučaju – ne postigne povoljan ishod.

„Od sastanka sa ministrima Rasimom Ljajićem i Vladanom Vukosavljevićem, direktorom ETV-a Brankom Gogićem i potpredsednikom Saveta REM-a Goranom Petrovićem očekujem da se odmah inicira izmena cenovnika REM-a i ETV-a. Meni ništa ne znači reprogram duga ukoliko se ne koriguju cene koje su emiteri dužni da plaćaju svakog meseca, a one su zaista previsoke“, kaže vlasnica Kanala 9.

„Čim budem dobila potvrdu da je taj sastanak zakazan, tog trenutka ću prekinuti štrajk, ali time neće prestati moja borba. A to nije borba samo za opstanak Kanala 9, jer se s visokim nametima suočavaju i drugi mediji.“ 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend