24. maj 2018.

4. dan štrajka glađu direktorke Kanala 9: Ministri još ne zakazuju sastanak

Vlasnica i direktorka TV Kanal 9 Maja Pavlović nastavlja štrajk glađu pošto u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, odnosno u Ministarstvu kulture i informisanja, kao i u preduzeću Emisiona tehnika i veze i REM-u još uvek nisu sa njom zakazali sastanak. Za Cenzolovku kažu da postoji spremnost da sa njom razgovaraju, ali kada bi do toga moglo da dođe - zasad nema nagoveštaja. 

Zakazivanje samog sastanka za vlasnicu Kanala 9 bio je uslov da privremeno prekine štrajk glađu. Danas, četvrtog dana štrajka, ona za Cenzolovku kaže da se „oseća odlično“ i da nastavlja svoju borbu.

„Jedino mi se usta brzo suše, pa moram često da pijem vodu, ali još ne osećam slabost, štaviše – osećam se odlično“, rekla nam je Maja Pavlović u telefonskom razgovoru. 

Ona je ranije zatražila sastanak s ministrima Rasimom Ljajićem i Vladanom Vukosavljevićem, te sa direktorom ETV-a Brankom Gogićem i potpredsednikom Saveta REM-a Goranom Petrovićem, na kojem bi, kako je naglasila, pokrenula pitanja od važnosti za sve emitere u Srbiji. 

U prvom redu, korekciju visokih cena usluge koju emiteri plaćaju ETV-u, istakla je Maja Pavlović. Zbog duga Kanala 9 od 2,5 miliona dinara prema ETV-u, to preduzeće je 18. maja isključilo signal novosadskoj televiziji na predajniku Crveni Čot.

U oba ministarstva, kao i u ETV-u, kako je potvrđeno za Cenzolovku, postoji načelna spremnost za razgovor sa vlasnicom Kanala 9. Datum i dalje nije utanačen, ali, sudeći bar po odgovorima Cenzolovci, ni povoljan ishod sastanka nije baš izvestan.

U Ministarstvu kulture i informisanja kratko nam je poručeno da „poziv za sastanak nije stigao“, ali da u MKI „postoji apsolutna spremnost za svaku vrstu razgovora“.

Ni ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić nema ništa protiv sastanka s vlasnicom Kanala 9, ali, kako nam je rečeno u tom ministarstvu, „ministar smatra da nema nadležnost da rešava probleme“ o kojima govori Maja Pavlović.

Koliko za v.d. direktora ETV-a Branka Gogića nije sporno da se nađe na predloženom sastanku, toliko, kako kaže za Cenzolovku, on nije siguran da je realno da se priča o snižavanju cena usluga njegovog preduzeća.

„Emiteri od prvog dana plaćaju, a tako će biti i ubuduće, tek 20 odsto od realne, komercijalne cene usluga korišćenja predajnika. Imajući to u vidu, nisam optimista da se te cene mogu menjati“, kaže Gogić navodeći da je raspon cena usluga za emitere, na mesečnom nivou, od 16.400 do 350.000 dinara, koliko košta korišćenje predajnika na Avali.

Gogić naglašava da ETV ima dobru volju da bude rešen problem s vlasnicom Kanala 9 i da je to pokazano time što vraćanje signala nije uslovljeno prihvatanjem sporazuma o plaćanju duga u 24 rate. ETV je, inače, vratio signal u utorak posle podne, međutim, Kanal 9 i dalje ne emituje program.

Portal Kanala 9 prenosi da je ETV danas apelovao na tu televiziju da razmotri predlog sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza i dostavi eventualne primedbe i predloge radi usaglašavanja konačnog teksta.

„Javno preduzeće ETV pozvalo je Kanal 9 i da dostavi svoj signal od ES Crveni Čot, kako bi se program TV Kanal 9 Novi Sad odmah emitovao, uz napomenu da potpisivanje sporazuma nije uslov da odmah uključe signal i emituju program TV Kanal 9 Novi Sad.“

Maja Pavlović, međutim, navodi da bi se puštanjem signala Kanala 9, pod uslovima iz ponuđenog sporazuma ili bez sporazuma, njena televizija već za mesec dana našla u još goroj situaciji. 

„Upravo zbog toga, Kanal 9 je još jednom zamolio da g. Ljajić, pre nego što sporazum bude potpisan i signal Kanala 9 bude pušten, zakaže sastanak sa ministrima i regulatorima.“

Što se tiče samog sporazuma, Kanal 9 je predložio da se JP ETV obaveže da zbog postojećeg duga Kanala 9 neće pokretati nikakve sudske postupke i druge aktivnosti do okončanja upravnog postupka koji je Kanal 9 pokrenuo 2015. godine, a koji još uvek nije rešen.

Takođe, predložili su da nakon puštanja signala, Kanal 9 nema nikakve obaveze plaćanja ETV-u dok se ne završe pokrenuti postupci i ne utvrdi ko je kome i koliko zaista dužan.

„Čim budem dobila datum sastanka i čim budemo usaglasili uslove sporazuma, biće ispunjeni uslovi da privremeno prekinem sa štrajkom“, navela je Maja Pavlović na kraju svog odgovora JP ETV, prenosi portal Kanala 9. 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend