22. maj 2018.

Drugi dan štrajka glađu direktorke Kanala 9: Gde je ovde pravda?

Deset puta više Kanalu 9 duguje država nego što Kanal 9 duguje državi, a nama su ugasili signal, rekla je predstavnicima novinarskih i medijskih udruženja Maja Pavlović, koja štrajkuje glađu. Udruženja traže od države da ispuni zahteve direktorke TV Kanal 9.

Predstavnici novinarskih i medijskih udruženja posetili su danas direktorku Televizije Kanal 9 Maju Pavlović, koja je juče stupila u štrajk glađu u znak protesta zbog nedavnog gašenja signala te televizije.

Signal Kanala 9 ugašen je na predajniku Crveni Čot 18. maja zbog duga te televizije od 2,5 miliona dinara prema preduzeću Emisiona tehnika i veze.

U razgovoru sa predsednikom Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimom Sejdinovićem, potpredsednikom Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željkom Bodrožićem i članom UO Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Slobodanom Krajnovićem, direktorka Kanala 9 je, kako je saopštila ta televizija, istakla da će istrajati u svojim zahtevima da prvo sa državom „svede račune“, da se podvuče crta i ustanovi ko je tu kome dužan.

„Ukoliko se nakon toga ispostavi da smo stvarno mi dužni, onda su postupili potpuno ispravno što su nas ugasili“, naglasila je Maja Pavlović.

Nakon sastanka sa direktorkom Kanala 9, predsednik NDNV izjavio je za Cenzolovku da će novinarska i medijska udruženja insistirati kod predstavnika vlasti da se ispuni njen zahtev, a da se potom pokaže politička volja za rešavanje problema ove televizije, ali i drugih medija u zemlji koji se guše od obaveza, a istovremeno nemaju nikakvih uslova za iole normalno tržišno funkcionisanje.

„Država je de facto kriva za 99 odsto problema na medijskoj sceni“, kazao je Sejdinović. 

„Ovaj slučaj sagledavamo kao problem nefunkcionalne države koja služi jedino svojim oligarsima, a predstavlja ogroman teret građanima i nezavisnim privrednim subjektima. Dok ne ispunjava svoje finansijske i druge obaveze prema njima, država od njih zahteva da redovno izvršavaju obaveze prema njoj i oštro reaguje ako to ne čine“, naveo je predsednik NDNV.

U saopštenju sa sastanka navodi se da je Maja Pavlović ponovila da traži da Kanalu 9 država plati što im duguje, kako bi i Kanal 9 mogao da plati ono što duguje državi.

Prema njenim rečima, država Kanalu 9 treba da plati više od 20 miliona dinara troškova prekršajnih postupaka, koje su pokretali, radeći svoj posao, tražeći informacije od direktora javnih preduzeća, koji su ih krili i koji su u tim postupcima ili oglašeni krivim ili su postupci zastarevali.

„Deset puta više Kanalu 9 duguje država nego što Kanal 9 duguje državi, a nama su ugasili signal“, ukazala je direktorka Kanala 9 predstavnicima novinarskih i medijskih udruženja.

„Ako država može bez ikakve sankcije da uzme penzionerima penzije, da bez ikakve sankcije ne plaća svoje dugove na vreme, odakle joj prava da ovako surovo kažnjava nas, kada mi ne platimo na vreme? Pa gde je tu pravda? Juče su već mnogi mediji u Srbiji ugašeni. Danas gase nas, a sutra mogu doći po sve vas. Hajde da zajedno stanemo tome na put“, apelovala je Maja Pavlović na medijsku zajednicu.

Predsednik NDNV u razgovoru za Cenzolovku ističe da slučaj Kanala 9 ima i medijsko-politički aspekt, gde država ogromnim poreskim i drugim opterećenjima praktično reketira medije koji profesionalno obavljaju svoj posao, da bi, paralelno, tim novcem nagrađivala sebi bliske medije. 

„Dok režimski novinari voze skupe džipove, drugi medijski radnici štrajkuju glađu“, kazao je Sejdinović i podsetio na sveukupno težak položaj lokalnih i regionalnih medija. „Usled ukupne političke, ekonomske i medijske centralizacije, oni su ostavljeni na cedilu i polako, osim onih koji se nalaze u rukama SNS-a, nestaju“, naveo je predsednik NDNV. 

ETV NUDI REPROGRAM ILI PLAĆANJE NA RATE

Vršilac dužnosti direktora preduzeća Emisiona tehnika i veze Branko Gogić potvrdio je juče za UNS da je to preduzeće isključilo signal Kanala 9 zbog velikog duga, ali je izrazio spremnost da se kroz dogovor pronađe rešenje problema. 

„Kanal 9 duguje veliki novac, a ništa nije uplatio godinu dana. Uz sve moje zvanje i molbe, ni dinar nisu uplatili. Koliko god mi imali dobru volju, ne možemo da dozvolimo da neko duže od godinu dana ništa ne plaća“, rekao je Gogić. 

ETV je, prema njegovim rečima, spreman da u cilju smanjivanja duga Kanalu 9 omogući reprogram, plaćanje na rate ili neki drugi model. „Zaista radimo sve što možemo da se problem reši. Nama je u interesu da ponovo uključimo signal“, poručio je direktor ETV.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend