22. maj 2018.

Glas za spas Dvestadvojke

Uređivački kolegijum Programa 202 oseća profesionalnu i moralnu obavezu da posle 49 godina postojanja javno iznese svoj stav o namerama menadžmenta kuće da, “ničim izazvan”, devastira radio koji je postao jedan od zaštitnih znakova Javnog medijskog servisa.

U emisiji “Talasanje” Radio Beograda 1, (7. maja 2018. godine), direktor Radio Beograda, Milan Nedić je najavio pretvaranje Programa 202 u muzički radio.

Ubrzo je na kolegijumu glavnih urednika Radio Beograda (10. maja 2018. ) potvrđeno da se aktuelnom “sistematizacijom i reorganizacijom” planira “integrisanje” odnosno prevođenje značajnog broja urednika 202-ke na Radio Beograd 1 i Beograd 2. S obzirom na to da Beograd 202 ima svega 35 stalno zaposlenih, to bi bio težak kadrovski udarac za redakciju i ugrozio održavanje postojećeg, uspešnog, programskog koncepta.

Naklonost slušalaca postojećem konceptu potvrđuju i najnoviji rezultati merenja slušanosti radijskih programa, od strane referentnih istraživačkih agencija sa kojima je R menadžment kuće. U poslednjih godinu i po dana 202 beleži čak najviši nivo porasta slušanosti u odnosu na sve radijske programe uključujući i komercijalne. Ova činjenica pokazuje stav auditorijuma o programskim sadržajima koji se emituju na Dvestadvojci. Već 50 godina, njoj se veruje i ona se voli.

Navedeni podaci stvaraju logičnu upitanost: zašto se urušava popularna Dvestadvojka?

202 nije ni državni, ni privatni medij, već javni servis građana, koji ga finasniraju, kojima pripada i kojima odgovara. Upravo iz tog razloga uređivački kolegijum Programa 202 oseća profesionalnu i moralnu obavezu da posle 49 godina postojanja javno iznese svoj stav o namerama menadžmenta kuće da, “ničim izazvan”, devastira radio koji je postao jedan od zaštitnih znakova Javnog medijskog servisa. Idejom o “muzičkom radiju” Program 202 bio bi ostavljen bez informativnih, kulturnih i sportskih sadržaja, lišen svake suštine i suprotno obavezama i logici javnog servisa skrajnut u komercijalno predvorje iz koga do gašenja vodi samo pola koraka na šta nas upozorava sudbina Radio Beograda 101, Radio Stereorame i Trećeg kanala, koji više ne postoje.

Ova tendencija je suprotna savremenim medijskim trendovima i politici evropskih Javnih medijskih servisa koji pojačavaju i povećavaju broj specijalizovanih radijskih programa između ostalog i zbog toga što je njihova produkcija izrazito jeftina i isključivo u funkciji zadovoljavanja potreba različitih ciljnih grupa javnosti.

U celoj “akciji” nije jasno ni kojom idejom se rukovodi menadžment kuće, šta je cilj i kakvi efekti se očekuju. Stiče se utisak da o sudbini čitavog Programa odlučuju ljudi koji ne poznaju najbolje suštinu radija, medijskog javnog servisa i njegove funkcije. Netransparentno, ignorišu tela RTS, pre svih Programski savet pozvan da se bavi koncepcijom, medijskim kvalitetom i strategijom svih programa Javnog servisa.

Nestale bi sve emisije, koje su stekle kredibilitet u auditorijumu. Umesto toga, popularna Dvestadvojka bi u susret svom 50-om rođendanu, umesto potpuno autentičnog i jedinstvenog programa u Srbiji postala još jedana od stotine identičnih komercijalnih radijskih play lista.

Programskim transformisanjem Dvestadvojke u još jedan muzički program, ne samo da bi se ugasio evidentno uspešan programski koncept i programska raznolikost Radio Beograda, kao medijskog javnog servisa, nego bi Beograd 202 postao reinterpretativni program i potencijalni poligon za eksternu, umesto sopstvenu produkciju, što je njegova osnovna zakonska obaveza.

U vreme kada kvalitetni komercijalni mediji svojim konceptima konkurišu Medijskom javnom servisu, RTS urušava sopstveni program koji je popularan i slušan, upravo zato što ispunjava zahteve svojih slušalaca.

Smatramo dakle da je čitav proces netransparentan, da je procedure zamenilo “prebijanje preko kolena”, a sve to u susret 50-togodišnjici postojanja jednog od decenijama najomiljenijih programa u Srbiji. Time se 202 urušava: organizaciono, kadrovski i suštinski. To nikome ne ide u prilog: ne samo Javnom servisu, već prvenstveno slušaocima, kojima je 202 posvećena.

Zbog toga smatramo i zalažemo se da se čitav “proces” zaustavi, preispita i uzimajući u obzir stavove Redakcije i Kolegijuma Programa 202 iznese najpre pred Programski savet i Upravni odbor Medijskoj javnog servisa Srbije.

Kolegijum Programa 202 Radio Beograda

9 komentara za: “Glas za spas Dvestadvojke

 1. vlada

  Siguran sam da dvestadvojka mora biti sačuvana u poplavi šunda i ispodprosečnosti.

  24. мај 2018. at 08:21
 2. Srejic

  202 je javni servis, gradjani ga placaju. Ukidanjem 202-ke bi bilo jednako kao kad bi unapred uplatili hleb, pa proizvodjac izbaci kvasac i so iz te vrste uplacenog hleba,zbog kao neke stednje tamo. Dobijete nesto peceno,bez ukusa.
  Totalna budalastina i vredjanje inteligencije.
  Vlast lepo hoce da zapusi usi onima koji slusaju, i usta onima koji pricaju.

  25. мај 2018. at 22:38
 3. MaxMinja

  Kada kažem medij, program,… Kvalitet.
  Mislim na bgd 202.
  Ne pratim televiziju, ali volim da slušam radio.
  Dbestadvojku.

  26. мај 2018. at 00:01
 4. Steva 011

  Ne znam kakva se namera krije iza svega.Da li potrebno ostaviti mlade bez ijednog obrazovnog muzickog radija gde ce moci da izgrade svoj muzicki ukus smisao za humor….
  Bio sam djak prvak kad je pro radio 202.Eto ga i danas svaki dan po ceo dan na mom radiju.
  Da ne patetisem ali radio 202 je kulturno dobro od malo veceg znacaja nego sto je neki Radio Moravski plicak

  27. мај 2018. at 13:03
 5. Saša Todorović

  Mi smo dozvolili da stvari odu predaleko…

  27. мај 2018. at 18:02
 6. Soulman

  Ne dozvoliti ….

  28. мај 2018. at 02:50
 7. Acika

  Nešto nije u redu. Dvestadvojka strahovito brzo propada!?

  04. јун 2018. at 10:41
 8. ndukan

  Nadam se da će preživeti. Želim Vam sve najbolje!

  11. феб 2019. at 08:47
 9. Milorad Vonasek

  Ceo RADIO BEOGRAD, a sa njim i 202-ojka su nažalost urušeni.
  Došli su neki novi ljudi, bez znanja i struke, da uređuju programe i politiku kuće.
  Nema više onog mog RADIO BEOGRADA u kome sam 40 godina radio na emitovanju živog programa sa divnim ljudima i proveo najlepše trenutke u svom životu.
  Pozdrav Miki Vonasek

  09. сеп 2023. at 16:34

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend