21. maj 2018.

Direktorica TV Kanal 9 stupila u štrajk glađu

Direktorica TV Kanal 9 iz Novog Sada, Maja Pavlović potvrdila je za Cenzolovku da je danas započela štrajk glađu u znak protesta zbog gašenja signala Kanala 9, ali i „nekorektnog postupanja države prema toj televiziji“.

Maja Pavlović, TV Kanal 9 (foto: Cenzolovka)

„Jutros sam stupila u štrajk glađu jer zaista ne vidim drugi način“, rekla nam je Pavlović u telefonskom razgovoru. „Tražim da svedemo račune, ne možemo mi samo da imamo obaveze i da nemamo prava, a država da ima sva prava i nikakve obaveze. Ako se i posle svođenja računa ispostavi da smo ipak ostali dužni, neka nas tada ugase“.

Pavlović kaže da je zahvalna medijima i novinarskim udruženjima na podršci i dodaje da će tokom trajanja štrajka sve vreme boraviti u svojoj kancelariji.

„Zaista ne vidim drugi način kako da ukažem na velike probleme s kojim se već neko vreme suočavamo“, kaže nam direktorica Kanala 9 i navodi zbog čega je, nakon 20 godina emitovanja programa, došlo do gašenja signala.

„Ugasili su nam signal 18. maja sa predajnika Crveni Čot zbog duga od 2,5 miliona prema preduzeću Emisiona tehnika i veze (ETV) na ime neplaćenih naknada za frekvenciju. Potraživanja Kanala 9 nekoliko puta veća, ali se ništa od toga ne rešava.“

Prema njenim rečima, dug prema ETV nastao je usled neizdrživih finansijskih obaveza Kanala 9 koji su većim delom, kako navodi, toj televiziji bili nametnuti. 

„Pre 10 godina konkurisali smo i dobili smo na 16 godina korišćenja frekvenciju kao lokalni emiter, ali je REM dozvolu za emitovanje u sedmoj godini važenja preinačio u regionalnu, čime su drastično uvećane obaveze televizije“, navodi Pavlović.

„Umesto oko 225 hiljada dinara mesečno, od 2015. godine dužni smo da kao emiter s regionalnom frekvencijom plaćamo REM-u i ETV-u oko 400 hiljada, a sa drugim obaveznim dažbinama naše mesečne obaveze iznose oko 500 hiljada dinara. Kako neko zamišlja da lokalna televizija, koja nikad nije imala ambicije da postane regionalna, može da podnese tolike mesečne obaveze, ogorčena je Maja Pavlović koja, u kontekstu troškova, ukazuje na to da je Kanal 9 uzalud investirao u obaveznu izgradnju predajnika za emitovanje programa za lokalno područje. „Taj predajnik sad možemo da bacimo na otpad“, dodaje,

U saopštenju Kanala 9 pobrojani su pojedini sudski postupci koje ta televizija povela po raznim osnovama, ali, kako se navodi, epilozi i dalje izostaju. 

„Tražim da država donese odluke, ali u skladu sa zakonom, u postupcima u kojima mi tražimo poštovanje naših, zakonom i ustavom garantovanih prava, pa da podvučemo crtu i ako smo nešto dužni, neka nas ugase. Ja ne znam gde da izmislim novce, kada imamo samo obaveze… a od prihoda ni traga. Na konkursima, na kojima su godinama naši projekti dobijali podršku, sada smo nepodobni, banke nam kredite ne odobravaju, jer smo svrstani u rizičnu grupu (zajedno sa udruženjima građana i kockarnicama), lokalni i regionalni mediji u Srbiji nemaju pristupe većim marketinškim agencijama… pa kako da zaradimo 500.000 dinara mesečno, samo za takse državi, pa onda još za plate i troškove? Pa član 91 Ustava Srbije određuje da porezi i druge dadžbine moraju da se zasnivaju na ekonomskoj moći obveznika! Što se ja više trudim da opstanemo, to više propadamo“, navodi se u izjavi direktorice TV Kanal 9 Maje Pavlović.

2 komentara za: “Direktorica TV Kanal 9 stupila u štrajk glađu

 1. Tadija

  Kanal 9 je omiljena televizija svih Novosađana.
  Ako je za REM, gašenje naše omiljene televizije, jedini način njihovog opstanka, onda, neka se i oni ugase, nestanu, jer su nesposobni i zli…

  21. мај 2018. at 21:20
 2. Milen Šelmić

  Jasno je da se za emitovanje programa lokalnih i regionalnih stanica sa predajnika Crveni Čot ubira desetak i više miliona dinara mesečno. Zašto je onda on u lošijem stanju nego pre 19 godina, kada je tokom NATO bombardovanja teško oštećen?!?

  22. мај 2018. at 00:50

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend