21. maj 2018.

Kraj još jedne regionalne televizije – ugašen signal novosadskoj TV K9

Emisiona tehnika i veze (ETV) u petak je, sa Crvenog Čota, ugasila signal novosadske televizije Kanal 9. V.d. direktora ovog javnog preduzeća Branko Gogić za UNS kaže da Kanal 9 ETV-u duguje više od dva miliona dinara i da duže od godinu dana, pored brojnih poziva i molbi, nije uplatio ni dinar. Sa druge strane, direktorka televizije Maja Pavlović danas je obavestila javnost da počinje štrajk glađu jer „u ovoj državi imamo samo obaveze i nemamo nikakva prava, a država ima sva prava i nikakve obaveze“.

Ona za UNS kaže da traži od države “da podvučemo crtu, da nam priznaju prava koja imamo po zakonima i Ustavu, plate ono što su oni dužni, mi njima što im mi dugujemo, pa ako smo i dalje nešto dužni, neka nas ugase. Ne mogu da dozvolim da nas ugase zbog našeg duga, a da se njihov ne računa“.

Kako navodi, TV Kanal 9 je od 2014. godine pokrenuo veliki broj sudskih postupaka koji do danas nisu rešeni, a čije bi presude ovoj televiziji donele oko 20 miliona dinara.

„Kanal 9 je 2014. godine pokrenuo Inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Tarife Sokoj, kojom je određeno da lokalne i regionalne tv stance plaćaju istu minimalnu autorsku naknadu kao i lokalne i regionalne radio stanice. Sledeće godine podneli smo Inicijativu za ocenu Tarife OFPS, jer smatramo da nije ni zakonito da TV stanice plaćaju četiri puta veću autorsku naknadu od radio stanica. Postupci do danas nisu rešeni“, kaže Maja Pavlović.

Kanal 9 je 2015. godine podneo i tužbu protiv Rešenja REM-a, jer smatra da je lokalnim televizijama nezakonito oduzeta lokalna i dodeljena regionalna frekvencija. Ova televizija iste godine pokrenula je i prekršajne postupke protiv direktora javnih preduzeća koja im nisu dostavljala informacije od javnog značaja.

„Ne znam gde da izmislim novce, kada imamo samo obaveze, a od prihoda ni traga. Na konkursima, na kojima su godinama naši projekti dobijali podršku, sada smo nepodobni, banke nam kredite ne odobravaju, jer smo svrstani u rizičnu grupu (zajedno sa udruženjima građana i kockarnicama), lokalni i regionalni mediji u Srbiji nemaju pristupe većim marketinškim agencijama… Kako da zaradimo 500.000 dinara mesečno, samo za takse državi, pa onda još za plate i troškove? Što se više trudim da opstanemo, to više propadamo“, navodi Pavlović.

Branko Gogić za UNS kaže da razume tešku situaciju u kojima se mediji nalaze i da se ETV zbog toga maksimalno trudi da svima izađe u susret.

„Kanal 9 duguje veliki novac, a ništa nije uplatio godinu dana. Uz svo moje zvanje i molbe, ni dinar nisu uplatili. Koliko god imali dobru volju, ne možemo da dozvolimo da neko duže od godinu dana ništa ne plaća. Govore nam godinu dana da sačekamo da im se završe sudski postupci, a sada je njihov odgovor na moje pozive da će nas tužiti“, kaže Branko Gogić.

On dodaje da ETV ipak i dalje želi da reši problem i da Kanalu 9 nudi razgovor i kompromis.

„Možemo da im omogućimo reprogram, da plaćaju na rate ili da nađemo neki drugi model koji bi im odgovarao, a po kojem bi se dug smanjio. Zaista radimo sve što možemo da se problem reši. Nama je u interesu da ponovo uključimo signal“, rekao je Gogić.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović apeluje na Emisionu tehniku i veze da „u etar vrati Kanal 9 i da se nastave pregovori o izmirenju duga“.

„U protivnom, ovo je kraj još jedne gradske televizije čija je vlasnica do sada uspevala da vodi samostalnu uređivačku politiku i da se izbori sa isključenjima iz mreže kablovskih operatora. Ukoliko ETV ostane pri sadašnjoj odluci, neće to biti samo još jedan medij sa dugom tradicijom manje na medijskom tržištu, nego i u perspektivi manji prihod Emisionoj tehnici i vezama koje taj teret moraju da svale na preostali manji broj emitera“, rekao je Brajović za sajt UNS-a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend