21. maj 2018.

Generalni direktor RTS-a: Junajted grupu zanima profit, a ne gledaoci

Junajted grupa danima vodi kampanju protiv Radio-televizije Srbije koristeći svoju televiziju N1, saopštio je generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević. Navodno Junajted grupa strahuje da gledaoci van Srbije mogu da ostanu bez programa RTS-a. To, naravno, nije tačno, navodi se u saopštenju koje prenosimo u celosti.  

Tačno je da Junajted grupa strahuje da će izgubiti veliki profit zato što će neko drugi umesto nje u inostranstvu distribuirati programe RTS-a.

I tačno je da svako, bilo gde u svetu, može besplatno da gleda RTS Svet, naš program namenjen distribuciji u inostranstvu, preko satelita ili naše nove platforme RTS Planeta, na kojoj pored već pomenutog programa može bez ikakve nadoknade da gleda još 10 televizijskih i sluša četiri radijska kanala, kao i da koristi bogate videoteku i audioteku.

Ugovori između RTS-a i Junajted grupe o emitovanjima programa naše televizije u inostranstvu istekli su 31. decembra. Mi smo još u aprilu prošle godine ponudili novi dogovor Junajted grupi. Nismo dobili nikakav odgovor, a novu ponudu smo dali krajem godine.

Pregovore je odugovlačila Junajted grupa verujući da RTS nema kome drugom osim njoj da ponudi distribuciju svojih programa u inostranstvu. Istovremeno RTS-u je prećeno da ne bi bilo dobro da Srbi u dijaspori ostanu bez programa RTS-a. Ta pretnja je brzo i ostvarena u Hrvatskoj, kada je navodno novi vlasnik Junajtedove platforme u Hrvatskoj raskinuo ugovor sa RTS-om.

Zato što se kasnilo sa dogovorom važnost ugovora između Junajted grupe i RTS-a je produžena do 1. marta ove godine. I pored poziva naše televizije da se nastave ozbiljni razgovori predstavnici Junajted grupe došli su u RTS tek 28. februara, očigledno verujući da imaju monopolski položaj u distrubuciji programa u inostranstvu i da će tako naterati RTS na potpisivanje po njega nepovoljnog ugovora.

Kada je RTS saopštio predstavnicima Junajted grupe da postoje i drugi distributeri koji pod mnogo povoljnijim uslovima žele da reemituju naše programe u inostranstvu oni su odgovorili: „Mi od njih nećemo kupovati vaš program, proći će kao Arena sport, od koje takođe nismo kupili nijedan program“. Ta pretnja i ucena je dovoljan dokaz da Junajted grupu zanima njen profit i da je na zanima da li će Srbi u dijaspori moći da gledaju programe RTS-a.

Koristeći svoju moć Junajted grupa od 2015. godine nezakonito emituje programe RTS-a na svojoj mreži u Sloveniji bez dinara naknade, kao što od nedavno čini i na svojoj novoj platformi EON iako je RTS neprekidno upozoravao da je to nezakonito. Naš stav je potvrdila i drugostepena sudska presuda koju smo dobili u petak i koja zabranjuje televiziji Pink da na svojoj platformi „Pink klik“, istovetna sa EON-om, emituje program RTS-a bez ugovora sa našom kućom i bez naknade.

I da ponovimo, svako bilo gde u svetu može u ovom trenutku da besplatno gleda RTS Svet preko satelita, a preko internet platforme RTS Planeta 11 televizijskih i četiri radijska programa uz mogućnost korišćenja bogatih videoteke i audioteke.

Konačno, kažimo da je RTS pred potpisivanjem ugovora sa distributerom koji našoj kući nudi finansijski neuporedivo povoljnije uslove od onih koje nam daje Junajted grupa i da je to osnovni razlog za nekorektnu kampanju koju televizija N1 vodi protiv naše kuće.

I da ne bi bilo zabune, moramo da kažemo i da RTS svim distributerima nudi svoje programe pod jednakim uslovima, po istoj ceni, a razlika u visini naknade koju dobije RTS zavisi od količine našeg programa koju distributeri žele da reemituju. Dakle, distributer sa kojim je RTS pred potpisivanjem ugovora želi da Srbima u dijaspori učini dostupnim sve naše televizijske i radijske programe, a Junajted grupa samo jedan deo njih.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend