21. maj 2018.

Generalni direktor RTS-a: Junajted grupu zanima profit, a ne gledaoci

Junajted grupa danima vodi kampanju protiv Radio-televizije Srbije koristeći svoju televiziju N1, saopštio je generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević. Navodno Junajted grupa strahuje da gledaoci van Srbije mogu da ostanu bez programa RTS-a. To, naravno, nije tačno, navodi se u saopštenju koje prenosimo u celosti.  

Tačno je da Junajted grupa strahuje da će izgubiti veliki profit zato što će neko drugi umesto nje u inostranstvu distribuirati programe RTS-a.

I tačno je da svako, bilo gde u svetu, može besplatno da gleda RTS Svet, naš program namenjen distribuciji u inostranstvu, preko satelita ili naše nove platforme RTS Planeta, na kojoj pored već pomenutog programa može bez ikakve nadoknade da gleda još 10 televizijskih i sluša četiri radijska kanala, kao i da koristi bogate videoteku i audioteku.

Ugovori između RTS-a i Junajted grupe o emitovanjima programa naše televizije u inostranstvu istekli su 31. decembra. Mi smo još u aprilu prošle godine ponudili novi dogovor Junajted grupi. Nismo dobili nikakav odgovor, a novu ponudu smo dali krajem godine.

Pregovore je odugovlačila Junajted grupa verujući da RTS nema kome drugom osim njoj da ponudi distribuciju svojih programa u inostranstvu. Istovremeno RTS-u je prećeno da ne bi bilo dobro da Srbi u dijaspori ostanu bez programa RTS-a. Ta pretnja je brzo i ostvarena u Hrvatskoj, kada je navodno novi vlasnik Junajtedove platforme u Hrvatskoj raskinuo ugovor sa RTS-om.

Zato što se kasnilo sa dogovorom važnost ugovora između Junajted grupe i RTS-a je produžena do 1. marta ove godine. I pored poziva naše televizije da se nastave ozbiljni razgovori predstavnici Junajted grupe došli su u RTS tek 28. februara, očigledno verujući da imaju monopolski položaj u distrubuciji programa u inostranstvu i da će tako naterati RTS na potpisivanje po njega nepovoljnog ugovora.

Kada je RTS saopštio predstavnicima Junajted grupe da postoje i drugi distributeri koji pod mnogo povoljnijim uslovima žele da reemituju naše programe u inostranstvu oni su odgovorili: „Mi od njih nećemo kupovati vaš program, proći će kao Arena sport, od koje takođe nismo kupili nijedan program“. Ta pretnja i ucena je dovoljan dokaz da Junajted grupu zanima njen profit i da je na zanima da li će Srbi u dijaspori moći da gledaju programe RTS-a.

Koristeći svoju moć Junajted grupa od 2015. godine nezakonito emituje programe RTS-a na svojoj mreži u Sloveniji bez dinara naknade, kao što od nedavno čini i na svojoj novoj platformi EON iako je RTS neprekidno upozoravao da je to nezakonito. Naš stav je potvrdila i drugostepena sudska presuda koju smo dobili u petak i koja zabranjuje televiziji Pink da na svojoj platformi „Pink klik“, istovetna sa EON-om, emituje program RTS-a bez ugovora sa našom kućom i bez naknade.

I da ponovimo, svako bilo gde u svetu može u ovom trenutku da besplatno gleda RTS Svet preko satelita, a preko internet platforme RTS Planeta 11 televizijskih i četiri radijska programa uz mogućnost korišćenja bogatih videoteke i audioteke.

Konačno, kažimo da je RTS pred potpisivanjem ugovora sa distributerom koji našoj kući nudi finansijski neuporedivo povoljnije uslove od onih koje nam daje Junajted grupa i da je to osnovni razlog za nekorektnu kampanju koju televizija N1 vodi protiv naše kuće.

I da ne bi bilo zabune, moramo da kažemo i da RTS svim distributerima nudi svoje programe pod jednakim uslovima, po istoj ceni, a razlika u visini naknade koju dobije RTS zavisi od količine našeg programa koju distributeri žele da reemituju. Dakle, distributer sa kojim je RTS pred potpisivanjem ugovora želi da Srbima u dijaspori učini dostupnim sve naše televizijske i radijske programe, a Junajted grupa samo jedan deo njih.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend