09. apr 2023.

Tribina o Dadi Vujasinović: „Ubijena je jer je razotkrila arhitekte rata“ (VIDEO)

Podsećanje na Radislavu Dadu Vujasinović je podsećanje na profesionalno novinarstvo, novinari nemaju danas opravdanje da se ne izbore za istinu, rečeno je na tribini "Razgovor o novinarstvu".

Dodaje se da je pre 29 godina Vujasinović „razotkrila arhitekte rata i njihove ciljeve, zbog čega je i ubijena“.

„To je novinarstvo u neverovatno teškim uslovima. Nemamo izgovore danas kad govorimo o uslovima novinarstva, ona je radila u uslovima rata, u vreme kad je istina bila potpuno zgažena i izborila se za istinu. Dakle, mi nemamo izgovore danas da se ne izborimo za istinu, to je lekcija koju bi novinari trebalo da se prisete ovog trenutka“, rekla je novinar Vesna Mališić, koja je bila koleginica sa Dadom Vujasinović u časopisu „Duga“.

Kako je navela, da je bilo volje da se razreši ubistvo Dade Vujasinović, to bi se dogodilo u prvim godinama, ali je odmah sve učinjeno da se to ne desi, „a danas je to mnogo teško, ostavljeno je u sivom prostoru u kome svako može da govori šta god hoće“.

„Sve više je pisala o tome kako se na periferiji rata uspostavlja ratni biznis, u kojem učestvuje srpska policija, srpska vojska i srpski političari. To je ono što je donosila sa terena, sa ratišta. Možemo da kažemo da je to razlog njenog ubistva“, rekla je Mališić.

Mališićeva je navela da se Dada Vujasinović prva javila u redakciji da ide i piše sa ratišta, iako je bila mlada, donoseći „slike stradanja, onog što vidi, ne praveći selekciju, hrabro, pošteno“.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, koje je organizovalo tribinu, Željko Bodrožić, je ukazao da postoje mnoge sličnosti sa devedesetim godinama, „naravno nije ratno stanje, lakše je, ali mnoge toga nije dobro iako je 2023. godina.“

„Vlast je zauzela ogroman prostor u medijima, kontroliše najveći broj medija. Istovremeno kriminalizuje, stigmatizuje profesionalne novinare kojih ima manjina u ovoj zemlji, u odnosu na ukupan broj. Ta manjina nervira mnogo vlast koja uživa da pronalazi neprijatelje“, naglasio je Bodrožić.

Novinarka i autorka dokumentarne emisija „Dada – svedočenja iz obeščašćene zemlje“ Valentina Delić naglasila je da se zahvaljujući slikama koje je zabeležila Dada Vujasinović možemo boriti protiv falsifikovanja tog ratnog vremana.

U tribini su učestvovali i studenti novinarstva na Fakultetu političkih nauka, kojima je preporučeno da je pisanje Dade Vujasinović najbolja lekcija koju mogu da dobiju o hrabrom, istinitom odnosu prema profesiji.

Podsetimo, na portalu N1 možete pročitati tekst Dade Vujasinović o cenzuri, koji je napisala 1993. godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend