09. apr 2023.

„Analiza“ medija Ane Brnabić – „Nema li ta žena nekog posla važnog za građane“

Predsednica Vlade Ana Brnabić ne prestaje da se bavi analizom, kako ih naziva, tajkunskih medija.

Od početka više od 15 puta objavila ili retvitovala pisanja Danasa i Nove, emisije televizije N1. To je u proseku svake nedelje najmanje jednom.

Usred radnog vremena je snimila i video koji je posvetila pisanju Danasa i Nove.

Poslednji rad je zahtevao opsežnije istraživanje u kojem je prebrojavala pominjanja Aleksandra Vučića na naslovnim stranama Danasa i Nove.

Video spot objavljen tim povodom one koji se bave slobodom medija podseća na neka mračna vremena.

Oni, kojima je posao da analiziraju medije i tragaju za lažnim vestima, Raskrikavanje, došli su do nalaza da se lice predsednika Srbije na naslovnicama pet provladinih tabloida prošle godine pojavilo najmanje 851 put, isključivo u pozitivnom ili neutralnom tonu.

To je inspirisalo onu čiji je posao da vodi državu, predsednicu Vlade Srbije, da se upusti u sopstveno raskrinkavanje.

Začudio ju je podatak da je Vučić bio na 85 posto naslovnih strana Danasa i 77 odsto Nove. Svoju analizu je predstavila u video spotu na tviteru.

Ono za šta je premijerki trebalo istraživanje, predsednik je video golim okom.

„Pa oni ako mene nemaju na naslovnog strani, oni ne mogu da prodaju te 3,5-4 hiljade. Ja sam mislio da je to bila šala, kao ‘u al’ sam bio duhovit’. Pa jok, to je istina. I ništa mi to nije problem. Samo razmislite ponekad da li nešto šteti našoj zemlji ili ne. A to što ima veze sa mnom to mi je najmanji problem. Pa lažovi najobičniji, ništa drugo“, rekao je Vučić.

Neverovatno je, za predsednicu Evropske federacije novinara, da Ana Brnabić u ovim kriznim vremenima ima vremena da se bavi organizovanom kampanjom protiv medija.

„I tviter objava u kojoj ona usred radnog dana sedi nad naslovnim stranama i komentariše je u najmanju ruku neobična. Nema li ta žena nekog posla važnog za građane Srbije? Ovo što je poslednje objavljeno je zapravo zastrašujuće i podseća na neka mračna vremena. Ta sugestivna muzika, grafika, poruke… pritom ne razumem poentu“, rekla je Maja Sever, predsednica Evropske federacije novinara.

Cilj je smatra Vesna Mališić, urednica u nedeljniku NIN, da ono što je slobodno novinarstvo vlast stavi na marginu. Jedan od načina je što predstavnici vlasti tim medijima uskraćuju informacije, ne odazivajući se na njihove pozive.

„Hoće da ih ipak održi na jednom niskom nivou, gotovo ispod radara, da bi imala izgovor da u Srbiji postoji novinarstvo. Inače, da nije toga ja mislim da bi nas oni sve podavili, oni bi pogušili sve medije da im ne treba osećanje da ovde ipak postoji neka kritička reč“, ocenjuje Mališić.

Predsednica Vlade, kaže predsednik NUNS-a Željko Bodrožić, ne shvata kakve posledice paušalne ocene, prozivanja i kriminalizacija novinara mogu da naprave.

„Stvarnost je potpuno drugačija u odnosu na ono što nama premijerka saopštava. A stvarnost je da oni imaju ogromnu većinu medija pod kontrolom, da to više nisu mediji, da su to propagandne mašine i da oni žele i ovo malo nezavisnog, profesionalnog novinarstva da unište“, navodi Bodrožić.

Vesna Mališić predsednicu vlade poziva da prvo prebroji koliko se minuta nalazi Aleksandar Vučić u informativnim programima svih televizija i koliko je građenje kulta ličnosti odgovornost tih medija, a tek onda naslovnice sa kritičkom rečju o predsedniku Srbije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend