25. dec 2018.

Tužilaštvo nije naložilo policiji da novinara “Južnih vesti” ispituje o izvorima

I pored toga što je inspektor u Policijskoj stanici Medijana od novinara Južnih vesti Stefana Markovića tražio da kaže ko su izvori koji su mu dostavili lične podatke portparola Opštine Medijana Dušanke Kitanović i ukazali na malverzacije u Opštini Medijana, u Osnovnom javnom tužilaštvu kažu da oni to nisu naložili, već da je bilo samo potrebno utvrditi da li su podaci nabavljeni neovlašćeno i da li su eventualno zloupotrebljeni.

Nekoliko dana od Markovićevog saslušanja, a posle sastanka novinara i urednika Južnih vesti sa tužiocem iz Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu kažu da oni, postupajući po prijavi Kitanovićeve, nikada nisu naložili da se od Markovića traže izvori.

Zamenik javnog tužioca je PI Medijana (Policijska ispostava Meidjana prim.aut.) stavio zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, u tom smislu što će se obaviti razgovor sa Marković Stefanom na okolnosti pribavljanja JMBG podnosilaca krivične prijava. Proverama preko PU je dakle, bilo potrebno utvrditi da li je novinar Južnih vesti neovlašćeno pribavio, saopštio drugom ili upotrebio u svrhu za koju nisu namenjeni podatke o ličnosti koji se prikupljaju, obrađuju i koriste na osnvou zakona, i da li je to učinio kao službeno lice u vršenju službe – piše u saopštenju.

Iz Tužilaštva pojašnjavaju da je krivičnu prijavu protiv Markovića, Kitanovićeva podnela zajedno sa Nenadom Gičevskim, vozačem u ovoj Opštini. Oni u prijavi navode da je novinar Južnih vesti, navodno, ugrozio njihovu bezbednost, jer je u svom zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja, kojim je tražio njihove ugovore o radu, naveo i njihove matične brojeve.

Nakon toga je, po nalogu tužioca, Marković saslušan u Policijskoj stanici Medijana.

Dužnost je Tužilaštva da po prijemu krivične prijave u kojoj se ukazuje na osnove sumnje da je izvršeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, krivičnu prijavu ispita i donese javnotužilačku odluku, a pre toga po potrebi zatraži i izjašenjenje druge strane – kažu u Tužilaštvu.

Marković je, kako i piše u zapisniku, policajcu rekao da je informacije o matičnim brojevima dobio od izvora, ali inspektor tu nije stao sa pitanjima, već je želeo da zna ko su izvori, na čemu je instistirao više puta.

Izvor se ne odaje po zakonu; foto: arhiva JVNovinar se pozvao na Zakon o javnom informisanju i izvor nije odao.

Sada je na potezu Tužilaštvo koje bi trebalo, na osnovu Markovićevog saslušanja, da preduzme dalje korake i donese odluku da li u prijavi Kitanovićeve i Gičevskog ima krivičnog dela ili se prijava odbacuje.

Da prostora za rad policije i tužilaštva po ovoj prijavi Kitanovićeve nema, potvrdio je i dojučerašnji Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić koji je naglasio „da policija nema šta da traži u konkretnoj situacji zbog zakonske garancije tajnosti novinarskog izvora“. Takođe, kako je rekao, „čak i povodom sumnje da je novinar počinio krivično delo „neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka“ ono se goni po privatnoj tužbi, pa policija ni tu nema šta da traži“.

Podsetimo, novinar Južnih vesti Stefan Marković saslušan je juče u policiji. U međuvremenu, oglasila su se i medijska udruženja i opozicione stranke. Medijska koalicija istakla je da je ovo samo nastavak političkog pritiska na Južne vesti, a niška opozicija napominje da treba ispitivati sumnjive radnje u Medijani, a ne novinare.


Umesto malverzacija, ispituju se novinari

Novinari Južnih vesti su prethodnih meseci pisali o čitavom nizu problema i malverzacija u najvećoj niškoj opštini, od stupanja nekadašnjeg člana DS, sada SNS Nebojše Kocića ne njeno čelo. Samo mesec dana od kako je preuzeo funkciju, u ovoj Opštini „štelovan“ je tender za solarna drva koja su postavljana širom Niša.

Ipak, to nije bio poslednji put da se raspisuju loši tenderi, pa su zbog javne nabavke Medijane za podzemne kontejnere u kojoj se favorizovao određeni ponuđač, Nišlije platile kaznu 120.000 dinara.

Pored toga, Kocić je službenu „škodu superb“, o trošku građana koristio za vikendima, kasno uveče i prazničnim-neradnim danima, a u žiću javnosti dospeli su nakon delimičnog finansiranja i organizovanja puta u Rusiju za neženje, pretežno iz javnog sektora.

Konsultujući zakon i rešenja i ugovore koji su im dostavili izvori, utvrđeno je da je Dušanka Kitanović posao u Medijani dobila početkom ove godine mimo ikakvog konkursa.

Ipak, to joj nije prvi put da se tako zapošljava kod istog poslodavca, jer je 2013. godine posao u Opštini Medijana dobila na nameštenom konkursu.

Praksa spornog zapošljavanja nastavljena je i kasnije u Opštini Medijana, što je utvrdila i inspekcija. Međutim, uprkos nalogu inspekcije da se otpusti višak zaposlenih, Kocić je pronašao način da ih vrati na posao i to kroz program stručnog osposobljavanja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend