28. jun 2023.

Umesto plata, novinarima Niške televizije pritisci

Prošlo je 200 dana od početka blokade računa Niške televizije (NTV) i nedelju dana od kada je voditelj u vestima NTV-a pročitao saopštenje u kome su zaposleni izrazili nezadovoljstvo jer šest meseci nisu primili plate. Iz NTV-a za sajt UNS-a kažu da ih rukovodstvo, umesto da im isplati zaostale zarade, poziva da daju otkaz.

„Rekli su ‘Učinite da vam bude lakše. Neka vam država plaća, idite na biro. Sporazumno ćemo da raskinemo radni odnos’. Mnogi od nas su roditelji i potreban nam je novac’ . Na sastanku na kome su svi bili prisutni molili su nas da se dogovorimo sa pravnicom oko otkaza.  Treba da plate 2.5 miliona dinara da bi odblokirali račun, ali ne žele“, kažu iz NTV-a.

Bliži se i 30. jun, kada će, kako su naveli iz redakcije NTV-a u zajedničkom saopštenju, zaposelnima biti ukinuto zdravstveno osiguranje, kao i 30. septembar, dan selidbe iz poslovnog prostora koji pripada Gradu.

Najviše novca na konkursu Grada Niša za medije suvlasnika NTV-a, iako je nenamenski trošio sredstva

Račun NTV-a, televizije čiji su vlasnici Slađana Ostojić i Vidosav Radomirović, blokiran je 9. decembra prošle godine sa oko 36 miliona dinara. Na predlog niškog Odbora Srpske napredne stranke, na sednici Skupštine Grada je 23. marta usvojena odluka o reprogramu duga Niškoj televiziji.

Dug prema Gradu iznosi 34 miliona dinara, a predviđeno je da ga NTV otplaćuje narednih 30 godina. Ova odluka dopunjena je na sednici Skupštine grada 22. juna, zahtevom da NTV napusti poslovni prostor Grada do 30. septembra. Troškovi korišćenja prostora do tada biće dodati njihovom dugu.

Ova televizija dužna je i da državi zbog nenamenskog trošenja vrati sredstva koja je dobila na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata. Ovaj novac su, kako navode zaposleni NTV-a u saopštenju, zaplenili izvršitelji upravo zbog duga prema Gradu.

Naziru se brojni paradoksi. NTV u tom slučaju novac iz budžeta državi daje dvaput – jednom zbog zaplene, a drugi put jer je upravo zbog zaplene ova televizija dovedena u situaciju da ostane bez novca za proizvodnju medijskog sadržaja, pa će sredstva koja nije trošila za projekte morati da vraća državi.

Uprkos tome, mediji u vlasništvu Vidosava Radomirovića, suvlasnika i direktora televizije koja je nenamenski trošila sredstva, dobili su više od 30 miliona dinara,  odnosno, više od trećine novca koji je Grad Niš ove godine izdvojio za medijske projekte.

Međutim, Zakon o javnom informisanju i medijima nije prekršen. Postoje pozicije sa kojih novac dobijen na konkursima za projektno sufinansiranje nije zaštićen i može da bude predmet prinudne naplate.

Takođe, prema Zakonu, izdavač više medija od kojih su u jednom nenamenski utrošena sredstva, može da dobije novac za izdanja u kojima nije utvrđeno nenamensko trošenje.

Ipak, nameće se pitanje –  „kako je NTV došao u poziciju da ima toliki dug prema Gradu i nenamenski troši novac, kada su mediji Radomirovića prethodnih godina dobijali ubedljivo najviše sredstava za medijske projekte u Nišu ?“ UNS je ovo pitanje juče postavio Radomiroviću.

Pored toga, pitali smo i kakva je komunikacija rukovodstva sa zaposlenima, kao i gde će biti  preseljen NTV. Odgovor ni danas nismo dobili.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend