28. jun 2023.

Turska: EFJ zahteva oslobađanje novinara Merdana Janardaga

Novinar Merdan Janardag, glavni urednik turskog emitera TELE1, uhapšen je 27. juna nakon sudske istrage o njegovim televizijskim izjavama o zatvorenom lideru Kurdistanske radničke partije (PKK) Abdulahu Odžalanu. Evropska federacija novinara (EFJ) zahteva njegovo hitno oslobađanje.

Janardag je optužen za „veličanje zločina i zločinca“, kao i za „propagandu terorističke organizacije“, nakon njegovih komentara o Ocalanu tokom televizijskog programa emitovanog na TELE1 20. juna. Janardag je tokom svog govora rekao: „Odžalan je politički zatvorenik sa najdužim stažom u Turskoj. Ako bi bili primenjivi normalni zakoni o izvršenju, on bi zapravo trebao biti pušten… Izolacija nametnuta Ocalanu nema pravnu osnovu.”

Nakon što je noć proveo u policijskom pritvoru, Janardag je odveden u Caglaian sud u Istanbulu da ga ispita tužilaštvo. U skladu sa zahtevom tužioca, sud je Janardagu odredio pritvor zbog „propagandnog“ zločina.

Predsednik turskog regulatornog tela RTUK, Ebubekir Šahin, takođe je 25. juna objavio da je protiv kanala TELE1 otvorena istraga zbog Janardagovih primedbi, tvrdeći da je Janardag „pohvalio vođu terorista“.

„Tražimo hitno oslobađanje novinara Merdana Janardaga, koji je samo radio svoj posao komentarišući državnu cenzuru Abdulaha Odžalana u Turskoj“, rekla je predsednica EFJ Maja Sever. „Naš kolega je bio potpuno u pravu kada je izrazio sumnju u ovu cenzuru. U potpunosti delimo njegova osećanja. Njegovo zatvaranje je potpuno nesrazmeran čin represije i zastrašivanja. To nije samo kršenje slobode štampe, već i ozbiljan napad na slobodu izražavanja i pravo građana Turske da budu informisani.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend