02. feb 2023.

UNS i DNKiM: Američka ambasada dužna da poziva srpske medije na razgovore o ZSO

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) protestuje zbog toga što pojedine redakcije na srpskom jeziku nisu pozvane da izveštavaju sa jučerašnjeg sastanka na kome se razgovaralo o Zajednici srpskih opština (ZSO) i zato što je snimatelju RTS-a Vladimiru Miliću zabranjeno da nakon ovog sastanka snimi zgradu Ambasade SAD.

Sastanku su osim američkih diplomata prisustvovali predstavnici kosovskih vlasti, političkih partija i organizacija civilnog društva.

Snimatelj RTS-a Vladimir Milić rekao je za sajt UNS-a da je po završetku sastanka snimio zgradu Ambasade SAD van kompleksa američkog diplomatskog predstavništva u Prištini, ali da mu je pripadnik Kosovske policijske službe prišao i tražio da obriše snimke.

„U trenutku dok sam pakovao opremu, prišao mi je i rekao da je ‘najstrože zabranjeno snimanje ambasada i da to podleže krivičnoj odgovornosti’. Objasnio sam mu da sam snimao sa distance, da se radi o tri opšta kadra za ilustraciju, ali on je zahtevao da obrišem snimljeni materijal, što sam i učinio“, dodao je Milić.

Dok je brisao snimak ambasade, ovaj je policajac, kaže Milić, fotografisao njegovu i legitimaciju snimatelja portala Kosovo onlajn.

Za UNS i DNKiM neprihvatljiva je selekcija medija, a ukoliko je zbog tehničkih razloga neizbežna, organizator je dužan da odgovori po kojim principima bira medije kojima će poslati poziv na događaj.

UNS i DNKiM ističu to da se onemogućavanjem i ograničavanjem rada novinara krši pravo na informisanje, koje je zagarantovano brojnim međunarodnim konvencijama.

UNS i DNKiM podsećaju da je važno da svi mediji koji rade na Kosovu i Metohiji mogu da prenesu informacije sa sastanaka na kojima se raspravlja o važnim pitanjima za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend