02. feb 2023.

NUNS pokrenuo telefon 24/7 za hitnu prijavu napada, pretnji i pritisaka na medijske profesionalce

Nezavisno udruženje novinara Srbije pokrenuo je telefon 24/7 za hitnu prijavu napada, pretnji i pritisaka na medijske profesionalce (060/6882231). 

NUNS već 15 godina pruža pravnu podršku medijskim profesionalcima, beleži slučajeve napada, pretnji i pritisaka u javno dostupnim bazama podataka www.bazenuns.rs i safejournalists.net. Od ovog meseca pokrećemo telefon (prva linija) na koji je moguće stupiti u kontakt sa Udruženjem 24 sata za hitnu prijavu i dalju pravnu i psihološku podršku.

Telefon za hitne slučajeve (prva linija – 060/6882231) namenjen je za prijavu napada, pretnji i pritisaka koje medijski profesionaci trpe zbog posla koji obavljaju u javnom interesu. NUNS će zabeležiti sve neophodne podatke i preduzeti sve naredne korake kako bi se slučaj dalje procesuirao i medijskim profesionalcima obezbedila podrška da se lakše nose sa novonastalom situacijom.

Podrška je obezbeđena za sve medijske profesionalce bez obzira da li su zaposleni u medijima ili samostalno obavljaju novinarsku delatnost (frilenseri).

Besplatno pravno zastupanje na sudu obezbeđeno je samo za članove i članice NUNS – a koji se pridržavaju Etičkog kodeksa novinara Srbije.

Podsećamo, usled učestalih online napada na novinare, NUNS je nedavno pokrenuo platformu za bezbednost novinara „Na prvoj liniji“ (prvalinija.nuns.rs) na kojoj se nalaze resursi i alati koji pomažu redakcijama i novinarima kako da ispravno postupaju u slučaju online pretnji upućenih njima.

NUNS je sa vama na prvoj liniji odbrane profesije i javnog interesa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend