02. feb 2023.

Radnici Juronjuza najavili štrajk ispred sedišta u Lionu

Sindikat koji predstavlja zaposlene Juronjuza naveo je da je oko 170 zaposlenih na kanalu na generalnoj skupštini glasalo za štrajk 2. februara, u znak protesta protiv mera smanjenja troškova, pogoršanja uslova rada i mogućeg raspuštanja višejezične redakcije iz Liona, navodi se u saopštenju. Radnici će se u četvrtak okupiti ispred sedišta Juronjuza u Lionu, navodi se.

„Ove godine Juronjuz slavi 30. godišnjicu. Nažalost, u sedištu Juronjuza u Lionu atmosfera nije praznična. Još moramo da se borimo da sačuvamo našu evropsku informativnu Vavilonsku kulu i naša radna mesta“, poručili su sindikati, preneo je sajt moveaveiro.pt.

Kako se navodi u saopštenju, „kada se „Alpac“, novi akcionar, pridružio grupi, obavezao se da investira u kompaniju da bi bila profitabilna“.

„Međutim, sedam meseci nakon akvizicije, menadžment još nije saopštio svoje strateške orijentacije. Iako se očekuje da će oni biti predstavljeni 27. februara, odluke i radnje su već objavljene, što izaziva mnogo zabrinutosti i pitanja. Akcionar je najavio prodaju naše zgrade i delimičnu akviziciju našeg brenda od strane holding kompanije sa sedištem u Luksemburgu. Već je u toku niz smanjenja troškova koji pogoršavaju naše uslove rada i dodatno otežavaju problem nedostatka kadrova“, upozoravaju iz sindikata.

Sindikal je podsetio da je Juronjuz počeo da emituje program u Lionu „jer je to bio grad koji je nudio najbolje uslove za kanal, koji je tada pokrenut na pet jezika“, prenosi moveaveiro.pt.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend