17. mar 2023.

UNS i SINOS: Advokati smatraju da su tužbe protiv Dejana Zlatanovića neosnovane

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) ponovo su zahtevali puštanje iz pritvora Dejana Zlatanovića, novinara i urednika onlajn medija Srbin.info, za kojeg prema tvrdnjama pravnika, ne postoji osnov za dalje zadržavanje u Centralnom zatvoru.

foto: Printscreen/YouTube/HelmCast

UNS je objavio da je uprkos tome juče Viši sud u Beogradu na zahtev tužilaštva ponovo odredio pritvor Zlatanoviću od još 30 dana, što je jedini odgovor na podnesak advokata u kojem su imajući u vidu Zlatanovićev invaliditet tražili da mu se, ako sud to smatra neophodnim, odredi kućni pritvor.

Zlatanovića se tereti za krivično delo „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“ što pravnici sa kojima sarađuje UNS i SINOS smatraju neutemeljenom.

„Advokati koji su analizirali krivičnu prijavu smatraju da bi ukoliko optužni akt opstane, imali suđenje za verbalni delikt koji u krivičnopravnom sistemu Srbije nije kažnjiv. Zlatanoviću je uprkos tome tužilaštvo zapretilo zatvorskom kaznom od godinu dana“, objavio je UNS.

UNS i SINOS su od saznali da već mesec dana nije ispunjena odluka nadležnog doktora da se uredniku Srbin.info portala omogući medicinsko sredstvo kako bi mogao da radi vežbe koje su mu svakodnevno neophodne, niti da se kreće u dužem vremenskom intervalu, što spada u njegovu obaveznu terapiju zbog urođenog invaliditeta.

„UNS i SINOS pozivaju još jedanput nadležne u pravosuđu da ispitaju postoje li proceduralni propusti na koje ukazuju pravnici, a ugrožavaju zdravstveno stanje Zlatanovića i pitaju Viši sud zašto tri nedelje ne odobrava posetu njihovih predstavnika Zlatanoviću po uredno podnetoj molbi“, objavio je UNS.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend