03. sep 2021.

UNS: Osećaj da nisu bezbedni ugrožava rad novinara Žig infa

Udruženje novinara Srbije (UNS) je zabrinuto zbog okolnosti u kojima rade novinari Žig infa, koji izveštavaju o radu lokalnih organa vlasti i dešavanjima u beogradskoj opštini Grocka, pogotovo jer otvoreno strahuju za svoju bezbednost nakon nedavnih objava o broju i angažovanim savetnicima od strane lokalne vlasti.

Iz razgovora sa urednikom Željkom Matorčevićem i saradnikom Milanom Jovanovićem iz Žig infa UNS je saznao da obojica strahuju za svoju bezbednost, pogotovo jer se 9. oktobra navršava tri godine od prebijanja Matorčevića za koje niko nije odgovarao, kao i da odgovorni za paljenje Jovanovićeve kuće nisu pravosnažno osuđeni.

Matorčević i Jovanović smatraju da se stvara atmosfera u kojoj bi neko mogao da ih napadne jer ih lokalna vlast označava kao redakciju koja se služi „lažima“, kojoj „sve dobre stvari koje uradi opština Grocka smetaju“, kao i da pokušavaju da „ukaljaju ugled predsednika i same opštine“.

„Kada dolazi ovakvo targetiranje šta znači nekome da me opet prebije. Ko garantuje da neko neće opet da učini isto. Bojim se.“, rekao je Matorčević UNS-u.

UNS poziva nosioce vlasti u Grockoj da se služe samoregulatornim i zakonskim mehanizmima, da upute demanti, obrate se Savetu za štampu i u krajnjoj liniji sudu ukoliko smatraju da su neistine o njihovom radu objavljene u medijima.

UNS upozorava da vlast u ovoj beogradskoj opštini ne može a da ne bude svesna teških posledica koje su zbog svog rada pretrpeli novinari Žig infa i da ni na koji način ne treba da uvredljivim kvalifikacijama podstiču mogućnost da bilo ko ugrozi bezbednost novinara ove lokalne redakcije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend