18. jan 2022.

UNS će tražiti obnavljanje istrage za prebijanje urednika portala Žig info

Udruženje novinara Srbije (UNS) nastaviće da prati suđenja za paljevinu kuće novinara Žig infa Milana Jovanovća, a tražiće i obnavljanje istrage za prebijanja urednika tog portala Željka Matorčevića, saopšteno je iz UNS-a.

Matorčević je rekao danas da policija i dalje nije pronašla osobu koja ga je prebila, iako je prošlo više od tri godine od tog napada, navedeno je u saopštenju.

Urednik „Žig infa“ je sa predstavnicima UNS-a, koji su ga posetli u Grockoj razgovarao i o planovima da se iz porodičnih domova novinara redakcija smesti u svoj prostor.

„Građani nam veruju i dostavljaju podatke, traže od nas odgovore, servisne informacije“, rekao je Matorčević, kome je u napadu 9. oktobra 2018. slomljena jagodična kost i proveo je nedelju dana u bolnici.

Krivične prijave koje je podnosio odbačene su i nema osobe koja odgovara za njegovo brutalno prebijanje, naveo je UNS.

Predstavnici UNS-a posetili su u Vrčinu, u obnovljenom domu i saradnika Žig infa Milana Jovanovića kome je 12. decembra 2018. zapaljena kuća.

Supruga i on spavali su kada se požar iz garaže rasplamsao na kuću koja je izgorela, kao i garaža i automobil.

UNS je podsetio da je kao nalogodavac prvostepeno osuđen bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović, i da je Apelacioni sud u decembru 2021. ukinuo presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

Uz Simonovića, na četiri godine i tri meseca zatvora prvostepeno je bio osuđen kao neposredni izvršilac Aleksandar Marinković, koji je u bekstvu, dok je Vladimiru Mihailoviću, koji je posredovao u pronalasku izvršioca, izrečena zatvorska kazna od četiri godine.

Jovanović je predstavnicima UNS-a rekao da se suđenje nastavlja i ponovio da se najviše brine za suprugu koja ne može noću da spava i reaguje na svaki šum.

Matorčevića i Jovanovića su posetili predsednik UNS-a Živojin Rakočević i član uprave Žikica Stevanović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend