19. jan 2022.

Švedska osnovala agenciju za borbu protiv dezinformacija pred izbore

Švedska se pred opšte izbore kasnije ove godine pridružila Francuskoj i osnovala agenciju za borbu protiv dezinformacija.

Zadatak Švedske agencije za psihološku odbranu je da „odbrani otvoreno i demokratsko društvo i slobodno mišljenje identifikovanjem, analizom i reagovanjem na neprikladne uticaje i druge obmanjujuće informacije usmerene na Švedsku ili švedske interese“.

Opšti izbori u Švedskoj biće održani 11. septembra.

Agencija, koja je počela da radi 1. januara, ima odeljenja koja „identifikuju, analiziraju i reaguju na nepremirene informacione uticaje i druge obmanjujuće informacije“ i „razvijaju i jačaju ukupni kapacitet društva za psihološku odbranu“.

Kako prenosi AP, Agencija nije navela nijednu zemlju za koju sumnja da učestvuje u dezinformativnim kampanjama.

Agencija je saopštila da će „pružati podršku stanovništvu, agencijama, opštinama, medijima, dobrovoljnim odbrambenim organizacijama i civilnom društvu uopšte, kao i radu na povećanju koordinacije između tih aktera“.

Švedska obaveštajna agencija 2018. je saopštila da strane sile nisu sprovele nikakvu sveobuhvatnu kampanju radi uticaja na parlamentarne izbore. Međutim, dodala je da „strana sila dugoročno utiče na Švedsku“.

Ta agencija je pre izbora u septembru 2018. izvestila poslanike o riziku i merama bezbednosti ali nije navela nijednu zemlju.

U Francuskoj, gde će u aprilu biti održani predsednički izbori, prošle godine je osnovana agencija za borbu protiv dezinformacija i lažnih vesti.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend