15. dec 2022.

UNS: Opština Grocka novinarima da omogući da izveštavaju sa sednica Veća

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zato što je sednica Veća Gradske opštine Grocka neposredno pred početak bez obrazloženja zatvorena za javnost i time je onemogućeno novinarima da izveštavaju sa ovog skupa.

Urednik Žig infa Željko Matorčević rekao je za sajt UNS-a da je sednica Veća zatvorena za sve medije kada su se novinari ovog portala pojavili u sali.

„Predsednik GO Grocka, Dragan Pantelić je, zbog našeg prisustva, zatvorio sednicu za javnost, bez ikakvog obrazloženja“, rekao je Matorčević.

Matorčević je podsetio da sednice mogu da se zatvore za javnost, ali da se to ne može učiniti bez obrazloženja.

„Sednice Veća GO Grocka, gledano pravno, prosto je nemoguće zatvoriti za javnost, jer ne postoje okolnosti koje bi dovele do toga“, dodao je urednik Žig infa.

Inače, novinaru Žig infa Zoranu Laliću je pre dva meseca bilo zabranjeno da prisustvuje sednici, a Pantelić je tada rekao za UNS da Lalić nije pušten jer prethodno nije najavio da želi da prisustvuje sednici.

Ovog puta redakcija Žig infa je uredno prijavila svoje prisustvo na sednicama Skupštine opštine i Gradskog veća Grocke predsednici Skupštine Vesni Damnjanović i predsedniku opštine Draganu Panteliću, ali je sednica zatvorena kad su se pojavili novinari.

UNS podseća da je važno omogućiti slobodno izveštavanje o svim temama koje su od značaja za lokalnu zajednicu, što podrazumeva i izveštavanje sa svih sednica Veća Gradske opštine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend