15. dec 2022.

Judita Popović: Obustava rada je autogol koji REM nije smeo sebi da priušti

Ako REM smatra da mu je ugrožena Ustavom zagarantovana nezavisnost, najnormalnije bi bilo da zatraži skupštinsku raspravu o navodnim pritiscima, kaže za Danas Judita Popović, članica Saveta REM-a.

Foto: Privatna arhiva

Ovo telo sutra ulazi u drugu sedmicu štrajka, jer su u četvrtak uveče na elektronskoj sednici članovi Saveta REM-a doneli odluku o obustavi rada zbog, kako je navedeno u saopštenju, ugrožene bezbednosti i pritisaka. Odluka nije bila jednoglasna. Popović je rekla da je o njoj samo obaveštena, dok je Višnja Aranđelović navela da se stidi odluke o štrajku regulatornog tela.

I pravnici sa kojima smo razgovarali prethodnih dana bili su jednoglasni u oceni da je štrajk ovog tela koje je osnovala Skupština Srbije nezakonit, jer bi to bilo isto kao kada bi Vlada Srbije saopštila “od sutra smo u štrajku”.

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić, pak, dosledna je u odluci da to telo ima zakonske osnove za štrajk, kao i da će rad biti obustavljen “sve dok se pritisci ne otklone”. A oni, prema njenim rečima, dolaze od dela nezavisnih medija, opozicionih stranaka i civilnog sektora.

Judita Popović ističe za Danas da Regulator kao institucija od ustavnog značaja nema taj luksuz da javno jadikuje, a obustava rada je autogol koji nije smeo sebi da priušti jer time dodatno ruši svoj već ozbiljno poljuljani integritet.

– Odlaganjem odluke o petoj frekvenciji ne može se izbeći zakonska i konkursna obaveza niti zanemariti činjenica da je izbor između četiri kandidata veoma sužen. Regulatoru nije preostalo previše prostora za manevrisanje. Peta frekvencija je Rubikon koji bi REM morao da pređe zarad medijskog pluralizma i javnog interesa – ukazuje Popović.

Na pitanje kakve mogu biti posledice eventualno dugoročnog štrajka REM-a, profesor prava Bojan Pajtić kaže da razlike između perioda nerada REM-a, u toku kog režimski mediji divljaju, a nezavisni se guše, i perioda u kome REM “radi” – nema.

– Većina u REM-u ni do sada nije vodila računa o svojim zakonskim obavezama. Nisu sankcionisali televizije koje su morali, frekvencije nisu dodeljivali onima koji zaslužuju. Svakako su ubeđeni da su nacionalne frekvencije njihova privatna prćija i da zaslužuju da ih plaćamo, iako krše Ustav i zakone. Bar ćemo, dok ne rade, biti pošteđeni ironičnih izjava da brinu o javnom interesu – poručuje Pajtić.

U javnosti je pominjano više datuma do kojih je REM trebalo da donese odluku o petoj frekvenciji, međutim, i od poslednjeg koji je bio u opticaju, 4. decembra, prošlo je deset dana. S obzirom da je regulatorno telo u štrajku, pitanje je kada će ova tema uopšte dospeti na dnevni red.<

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend