01. mar 2021.

UNS: Podrška redakciji, obezbediti nezavisnost rada “Hlas ljudu”

Udruženje novinara Srbije (UNS) podržava zaposlene u redakciji slovačkog lista “Hlas ljudu” u apelu da se redakciji ovog nedeljnika obezbedi da nesmetano, nezavisno i profesionalno obavlja svoj posao, bez uplitanja političkih stranaka i Nacionalnog saveta.

UNS je zabrinut zbog uticaja političara i članova Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine na uređivanje i funkcionisanje lista „Hlas ljudu“, čime se grubo krši urednička nezavisnost.

Zaposleni u NIU „Hlas ljudu“ u otvorenom pismu naveli su da su „nezadovoljni načinom funkcionisanja Upravnog odbora ove ustanove čiji je predsednik Miloslav Hrćan, kao i mešanjem u rad UO od strane pokrajinskog poslanika i člana Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Pavela Surovog“.

Oni su istakli da je nezadovoljstvo kulminiralo 23. februara, na sednici UO za koju smatraju da je održana neregularno, na kojoj je razrešena direktorka NIU „Hlas ljudu“ Ana Huđanova.

Članovi Novinsko-izdavačke ustanove rekli su UNS-u da su se na sednici Upravnog odbora pobunili protiv nepotizma, neprofesionalizma i menjanja direktora svaki put kad on „nije poslušan“.

„Zaposleni NIU ’Hlas ljudu’ još jednom upozoravaju predsednika UO da rad odbora treba da bude u skladu sa Statutom NIU ’Hlas ljudu’, transparentan, da svi članovi odbora moraju da imaju jednak tretman i da njihov rad ne sme da bude pod pritiskom politike i pojedinaca, u ovom slučaju g. Surovog. Ova tvrdnja se može opravdati višemesečnim uplitanjem u rad ustanove, kao i uređivačku politiku od strane g. Surovog za vreme obavljanja funkcije odgovornog urednika Miroslava Benke, kad je nedeljnik ‘Hlas ljudu’ koristio za promociju svog lika i dela, kao i simpatizere njegove stranke“, navodi se u pismu zaposlenih.

Podsetimo, UNS je i juna prošle godine podržao članove redakcije „Hlas ljudu“ kada su naveli da se protive uređivačkoj politici tadašnjeg v.d. odgovornog urednika Miroslava Benke, a zbog toga što je u „ovom listu onemogućeno slobodno izražavanje i što se tendenciozno propagiraju predstavnici jedne političke stranke“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend