13. dec 2021.

UNS: Prekršajno gonjenje i novčano kažnjavanje urednika SD kafea zbog izveštavanja s protesta nedopustivo

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra nedopustivim novčano kažnjavanje novinara koji su izveštavali sa protesta i traži od policije da odustane od prekršajnog postupka protiv urednika smederevskog onlajn medija SD kafe Željka Milojevića.

„Kaznili su me na osnovu, kako kažu, neposrednog opažanja. Dobio sam i uplatnicu da platim 5000 dinara, odnosno polovinu tog iznosa u roku od osam dana. Ne želim iz principa da platim, apsurdno je. Nisam došao da učestvujem već da izveštavam. To je kršenje prava novinara“, rekao je UNS-u Milojević.

Milojević je UNS-u rekao da 18 godina radi i da je nosio veliki fotoaparat sa objektivom, da svi u Smederevu znaju da je novinar i da je pisanje kazne zbog izveštavanja sa događaja u najmanju ruku suludo.

„Napisali su mi prijavu u 14 sati, a ja sam bio sa suprugom u kafiću tada. Stigao sam na protest u 14.40 jer sam se vratio po memoriju koju sam zaboravio. Nije policajac mogao da me vidi na protestu u vreme u koje nisam bio. To je izmišljotina“ rekao je Milojević. On dodaje da mu niko nije prišao da bi ga legitimisao.

UNS će o ovom slučaju obavestiti Stalnu radnu grupu za zaštitu novinara i Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend