03. maj 2020.

UNS: Upućene pretnje urednici Jedinstva Radi Komazec

Odgovorna urednica „Jedinstva“ Rada Komazec tražila je od Udruženja novinara Srbije (UNS) zaštitu zbog pretnji koje su joj poslednjih dana upućene, nakon postavljenih pitanja na redovnim konferencijama za medije o stanju sa korona virusom.

Kako se navodi u današnjem saopštenju UNS-a, Komazec je uputila pismo predsedniku tog udruženja Vladimiru Radomiroviću, u kome je navela da su pretnje počele kada i redovne konferencije za medije o stanju sa korona virusom.

„Vređali su me jer nisam postavljala pitanja po ukusu određene grupacije. Moja pitanja su, uverena sam, bila profesionalna i odnosila su se isključivo na aktuelni problem sa kovidom-19. U najužoj porodici imam troje lekara, od kojih je jedan doktor medicinskih nauka te ponešto znam o medicini. Ono što ne znam pitam njih“, navela je u pismu.

Ona je navela da je na početku epidemije korona virusa u Srbiji u redakciji „Jedinstva“ bio dogovor da kolege prate sva dešavanja na Kosovu i Metohiji, dok bi Komazec pratila dešavanja u Beogradu, i da, kako je navela, „daju zbirni tekst u štampanom izdanju novina, a dnevne informacije objavljujemo na sajtu“.

Dodala je da je jači talas uvreda krenuo je posle njenog pitanja psihijatru Ivani Karličić Stašević – „kako objasniti da Srbi na Kosovu i Metohiji 20 godina izdržavaju u getu i neprijateljskom okruženju, a pored toga sačuvaju mentalno zdravlje, solidarnost i humanost i mogu li biti primer izdržljivosti svim ostalima kako prebroditi dane u izolaciji zbog globalne pandemije koronavirusa“.

„Jako sam uplašena za život i prestala sam da idem na konferencije. Ne znam gde i kada me mogu sačekati i prebiti likovi sa Tvitera sa tolikim stepenom mržnje“, navela je Komazec u pismu.

Ona je napisala da očekuje da će je zaštiti Udruženje novinara Srbije, čiji je član 20 godina.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend