15. jul 2020.

UNS: Za pet dana napadnuto i ometano u radu 28 novinara i medijskih radnika

Prema evidenciji Udruženja novinara Srbije od 7. do 11. jula napadnuto je i ometano u radu 28 novinara, snimatelja i fotoreportera koji su izveštavali sa demonstracija u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Njih 14 je zadobilo povrede od kojih je šest zahtevalo hitnu lekarsku pomoć.

Pretučeni novinar Bete Žikica Stevanović (foto: privatna arhiva) izvor: uns.org.rs

Povređeni novinari, snimatelji i fotoreporteri napadnuti su od policije, demonstranata koji su bacali kamenice i druge čvrste predmete, ali i udarcima u glavu i telo čvrstim predmetima iz neposredne blizine.

U dogovoru sa napadnutim kolegama i njihovim urednicima, u skladu sa Sporazumom o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara, UNS je prijavio policiji tri slučaja.

Povređeni novinari, fotoreporteri i snimatelji, kojima je lekarska pomoć pružena u urgentnim centrima, njih šestoro, dalo je izjave policiji i u jednom slučaju forenzičarima u ustanovama hitne medicinske pomoći.

Prema podacima UNS-a još troje kolega i koleginica prijavilo je policiji ili je u postupku podnošenja prijave napada na njih, dok je najveći broj slučajeva, iako pobrojan u saopštenjima UNS-a i drugih novinarskih i medijskih organizacija, ostao zvanično neprijavljen.

UNS će, kao član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, u kojoj su uz novinarska i medijska udruženja i predstavnici policije i tužilaštva, insistirati da se evidentirani napadi istraže i odgovorni kazne.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend