24. sep 2017.

UNS: Zašto nismo potpisali saopštenje grupe „protiv medijskog mraka“

Grupa nevladinih organizacija i medija koja je izdala saopštenje "Za slobodu medija" i protiv "medijskog mraka" odbila je predlog Udruženja novinara Srbije da se tim saopštenjem podrže svi lokalni mediji koji su pod pritiskom i osudi svako nasilje nad novinarima, uključujući ono koje je prošlog vikenda izvedeno nad novinarima Televizije Pink i Radio-televizije Srbije.

UNS ostaje čvrsto pri stavu da se mediji i novinari ne smeju razdvajati na „naše“ i „njihove“ i da se u akcijama protesta zbog ugrožavanja slobode medija i podrške kolegama ne smeju praviti podele na podobne i nepodobne novinare.

Udruženje novinara Srbije, najveća i najstarija novinarska organizacija u zemlji, nastaviće da se u svakoj prilici bori za slobodu medija i osnaživanje novinara ne praveći takve podele.

Zbog ovih činjenica i zbog toga što nije prihvaćen naš predlog da se osude svi napadi na novinare i svaki pritisak na lokalne medije, UNS nije imao druge mogućnosti sem da ne potpiše saopštenje grupe organizacija.

U nastavku donosimo predlog koji je UNS poslao i koji nije prihvaćen.

Grupa je okupljena u znak podrške svim lokalnim medijima, uključujući Vranjske novine, koje su – po rečima vlasnika Vukašina Obradovića – ugašene zbog „neizdrživih političkih i ekonomskih pritisaka“. Grupa traži od svih lokalnih samouprava da omoguće slobodno izveštavanje zainteresovanim medijima i da ne izbacuju novinare sa sednica skupština, kao što se nedavno dogodilo Televiziji Banat u Vršcu.

Grupa će se zalagati za jačanje lokalnih medija, osnova informisane javnosti i demokratije, time što će tražiti da se uvede obaveza lokalnih samouprava da izdvajaju 2% godišnjih budžeta za medijske projekte u javnom interesu. O predlozima za medijske projekte moraju odlučivati komisije koje čine predstavnici reprezentativnih novinarskih udruženja kako bi se obezbedila nezavisnost od političkih i ekonomskih pritisaka na izveštavanje u javnom interesu.

Organizacije okupljene u ovoj grupi osuđuju svaki pritisak na novinare i nasilje nad njima, bez obzira u kom mediju novinari rade i od koga ti pritisci dolaze. Organizacije okupljene u ovoj grupi podsećaju da su u nedelji za nama na skupu opozicionih stranaka fizički napadnute novinarke Televizije Pink, koje su zbog povreda zadržane u bolnici, a da su pristalice istih stranaka jajima gađale ekipu Javnog medijskog servisa RTS i uzvikivale pretnje na račun novinara RTS-a.

Borba za slobodu medija podrazumeva stalnu aktivnost i budnost. Organizacije okupljenje u ovoj grupi obavezuju se da će kontinuirano insistirati da se novinarima omogući profesionalno izveštavanje i da će se suprotstavljati pritiscima na novinare, uključujući fizičke napade, cenzuru i ekonomske pritiske, bez obzira koja stranka je na vlasti i za koji medij napadnuti novinari rade.

Organizacije okupljene u ovoj grupi sarađivaće na uspostavljanju poštenih radno-pravnih odnosa u medijima, kako bi se ekonomski položaj novinara i medijskih radnika popravio i omogućio jači otpor svakom pokušaju da se utiče na profesionalno izveštavanje.
Želimo da ova inicijativa preraste u platformu za dijalog čiji će cilj biti da se zaleče, a ne produbljuju podele u društvu i koja će biti otvorena i za vlast i za opoziciju.

1 komentar za: “UNS: Zašto nismo potpisali saopštenje grupe „protiv medijskog mraka“

1. vlad

Dobro, a mogli biste da napravite podelu na novinare koji postuju kodekse profesije i one koji to ne cine? Sto je ujedno i kriterijum za „podobne“ i „nepodobne“, samo obrazlozen principima kvalitetnog novinarstva. I koje jacanje lokalnih medija kad ste iste pogasili i kakvi konkursi, kad se zna ko ce dobiti tih 2% budzeta- rezimski mediji, naravno!!!

27. sep 2017. at 09:51