12. apr 2020.

Urednica KoSSeva sat vremena zadržana u policiji zbog kršenja zabrane kretanja

Tatjana Lazarević, urednica portala KoSSev iz Severne Mitrovice, privedena je dana posle 14 sati u policijsku stanicu u Severnoj Mitrovici, pošto ju je patrola KPS za region Sever zaustavila na ulici tokom zabrane kretanja. Policija je nakon jednosatnog zadržavanja pustila. Kosovo onlajn nezvaničnio saznaje da će biti podneta krivična prijava protiv nje.

Policija je Tatjanu Lazarević zaustavila dok se šetala preko Malog Zvečana.

Stroža zabrana kretanja na snazi je od podneva do šest sati ujutru, dok je vikendom u Severnoj Mitrovici i Zvečanu potpuna zabrana kretanja.

Kosovo onlajn navodi da im Lazarevićeva zasad nije bila dostupna za više informacija. Udruženje novinara Srbije (UNS) i njegov ogranak na Kosovu i Metohiji zatražili su  od kosovske policije da odmah pusti na slobodu Tatjanu Lazarević.

U saopštenju se podseća da su vlasti u Prištini dozvolile kretanje novinara tokom policijskog časa.

„UNS i UNS na Kosovu smatraju da je sloboda medija samim činom privođenja urednice KoSSeva narušena, a da bi svako njeno dalje zadržavanje bilo ozbiljno ugrožavanje medijskih sloboda“, navodi se u saopštenju.

Stroža zabrana kretanja na snazi je od podneva do šest sati ujutru, dok je vikendom u Severnoj Mitrovici i Zvečanu potpuna zabrana kretanja.

Kako navodi portal KoSSev, urednica ovog portala Tatjana Lazarević je u momentu kada je privedena danas nešto nakon 14 časova, zbog kršenja zabrane kretanja, bila na novinarskom zadatku osmatranja atmosfere.

Policija je nakon jednosatnog zadržavanja, pustila Lazarevićevu na slobodu, prenosi Kosovo onlajn.

Lazarevićeva je izjavila da ima jake sumnje da je privođenje bilo namešteno i da ima indikacije zašto je to namešteno.

„Sumnjam da sam ciljano privedena“, rekla je za N1 i dodala da je imala dve novinarske legitimacije.

Ona je za i N1 potvrdila da je bila je na radnom zadatku i da je tokom čitave protekle nedelje radila tekstove o atmosferi tokom karantina.

Kako Kosovo onlajn nezvanično saznaje u izvorima bliskim kosovskom pravosuđu, protiv urednice KoSSeva Tatjane Lazarević biće podneta krivična prijava zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima tokom epidemije, a slučaj će biti otvoren po redovnoj proceduri.

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa u Prištini Fatmir Šeholi ocenio je da je urednica KoSSeva Tatjana Lazarević kršenjem zabrane, koja važi za sve građane dve opštine na severu Kosova, učinila neprimeren potez u vreme epidemije koronavirusa, a portal Kossev objavio je da je Lazerević bila na novinarskom zadatku.

Šeholi je ocenio je da je zloupotreba legitimacije novinara u svrhe izlaska u vreme zabrane kretanja „katastrofalna“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend