22. apr 2024.

Velika podrška međunarodne akademske zajednice Dinku Gruhonjiću

Inicijativni odbor za autonomiju i integritet Filozofskog fakulteta objavio je potpise i pisma podrške profesoru Dinku Gruhonjiću, pojedinaca i institucija iz međunarodne i domaće akademske zajednice.

Među onima koji su pružili podršku su i nobelovci, značajna naučna imena, Međunarodni PEN centar i drugi.

Apel je upućen međunarodnoj akademskoj zajednici nakon što je Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu bio izložen napadima tokom marta, kada je grupa mladih četiri dana blokirala fakultet i tražila da profesor Gruhonjić dobije otkaz zbog navodnog govora mržnje.
Povod za napade na Gruhonjića bio je izmontirani video snimak njegovog izlaganja od pre godinu dana na festivalu ljudskih prava „Rebedu“ u Dubrovniku.

Osim pretnji putem interneta, na zgradi u kojoj Gruhonjić živi su ispisani grafiti mržnje.

Apel su do sada potpisali Danijel Halin sa Univerziteta Kalifornije iz San Dijega, Antje Postema sa Univerziteta Berkli u SAD, Niko Karpentier sa Čarls univerziteta u Češkoj, Erik Gordi sa Univerzitetskog koledža iz Londona, Adam Mur sa Univerziteta kalifornije iz Los Anđelesa, Karol Hodž sa Univerziteta u Glazgovu, Florijan Biber sa Univerziteta u Gracu i drugi.

Inicijativni odbor za autonomiju i integritet Filozofskog fakulteta pozvao je na dalju podršku Apelu solidarnosti koji je upućen domaćoj i međunarodnoj akademskoj zajednici.

Svi potpisi i pisma podrške se mogu videti OVDE.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend