11. feb 2021.

Vera, pravo i pravda

Proteklih dana je na društvenoj mreži Instagram prećeno novinarki TV Pink Gordani Uzelac.

Sa dva naloga upućene su najprimitivnije uvrede i pretnje zbog kojih je kolegijum infomativne redakcije ove medijske kuće pozvao nadležne organe da ispitaju ko stoji iza ovih profila na pomenutoj društvenoj mreži i da spreče ostvarivanje javno izrečenih pretnji.

Ovim povodom, saopštenjima se su oglasili UNS i NUNS. Udruženje novinara Srbije je izrazilo očekivanja da će Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal što pre otkriti počinioce koji će biti procesuirani.

Nezavisno udruženje novinara Srbije je osudilo pretnje i uvrede, uz poziv institucijama i nadležnim organima da reaguju i pruže zaštitu novinarki TV Pink. Ovo udruženje je apelovalo na smirivanje strasti u medijskom okruženju i pozvalo zvaničnike vlasti da „ne utiču dodatno na kontaminiranje već uveliko zatrovane scene“.

Želim da verujem da su ova dva saopštenja nagoveštaj drugačije atmosfere koja se uklapa u početak rada Vladine radne grupe za bezbednost novinara. Ovakva saopštenja predstavljaju svojevrsni „vetar u leđa“ i pokazatelj da je bezbednost novinara prioritet koji treba da prevaziđe razlike koje postoje između medija, udruženja, vlasti i opozicije. Preduslov za dalju gradnju međusobnog poverenja su efikasni potezi i konkretni i vidljivi pomaci koji treba da opravdaju nastanak i opravdana očekivanja od ovog vladinog tela.

U tom smislu želim da verujem da se neće obistiniti strahovanja Vladimira Mitrića, dopisnika „Večernjih novosti“ iz Loznice koji se plaši da će mu biti ukinuta policijska zaštita koju ima od 2005. godina. Ne ulazeći u to kako je moguće i koji su razlozi uticali da neko ima potrebu za obezbeđenjem punih 16 godina, duboko saosećam sa brigom kolege i  zbog sopstvenog iskustva koje sam imao više od 6 godina koliko sam bio pod zaštitnim merama.

Koliko znam, 16 godina policijske zaštite za novinara Vladu Mitrića je evropski rekord. Dobro je ako institucije nastoje uporno da zaštite život kolege, ali je zabrinjavajuće i nedopustivo da za to vreme nije pronađeno rešenje koje će pretnju otkloniti zauvek. Ovako se može dogoditi da kolega Mitrić ima doživotnu policijsku pratnju. Ovo je svakako slučaj kojim se mora pozabaviti i Radna rupa za zaštitu i bezbedost novinara koju je osnovala Vlada.

Uronjen u tematiku bezbednosti novinara i medijskih radnika, priznajem da imam problem da razumem odluku Upravnog odbora advokatske komore kojom su advokati koji su angažovani kao branioci u sudskim procesima vezanim za optužbe za ubistvo i ugrožavanje bezbednosti novinara predloženi za Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca. Razumem da je to njihovo pravo i znam da će o tom predlogu glasati poslanici republičke skupštine.

A znam da pravo i pravda nisu isto.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend