15. jun 2020.

Vlast novinarki KRIK-a duguje izvinjenje, a ne pretnje

Izveštavanje o sastancima sina predsednika Republike sa ljudima koji se dovode u vezu sa kriminalom je mnogo više od legitimne novinarske teme – to je u interesu društva.

A dok izveštavaju o takvim temama, novinari moraju da budu zaštićeni od strane nadležnih organa, kaže za Danas Pavol Zalai, šef biroa za Evropsku uniju i Balkan u organizaciji Reporteri bez granica, komentarišući incident u kojem je nekoliko osoba presrelo novinarku portala KRIK Bojanu Pavlović, nakon što je fotografisala Danila Vučića, sina predsednika Srbije, kako sedi sa osobom koja se dovodi u vezu sa huliganskom grupom „Janjičari“.

Upitan kako bi po njegovom mišljenju trebalo da izgleda reakcija države nakon ovog incidenta, Zalai naglašava da bi nadležni, najpre, trebalo da objasne zbog čega policijski službenici koji su zaustavili novinarku KRIK-a, nisu intervenisali kako bi je zaštitili kada su joj pretile i oduzele telefon osobe za koje se sumnja da su povezane sa organizovanim kriminalom, kao i zbog čega su joj oni pretili hapšenjem.

– Trebalo bi pokrenuti internu istragu unutar policije kako bi se rasvetlilo ovo ponašanje policijskih službenika, a javnost bi morala da bude informisana o ovom postupku. Nadležne institucije bi trebalo da iskoriste dragocene informacije koje objavljuju mediji, kako bi se procesuirali pripadnici organizovanog kriminala u Srbije, koji ne predstavljaju samo opasnost po novinare, već za celo društvo. Tim pre ako ti pripadnici imaju izvesne političke kontakte – kaže Zalai.

Podsetimo, nakon što je Danas priču o tome šta se dogodilo Bojani Pavlović, objavio na naslovnoj strani, premijerka Srbije Ana Brnabić je na svom Tviter nalogu objavila uvredljivu poruku „Stavljanje mete na mladića od 22 godine je, u vašem svetu, legitimna politička borba.

Razvucite ga po Tviteru, upregnite istraživačke tabloide da ga fotografišu dok gleda utakmicu, povežite sa mafijom, samo da bi udarili po njegovom ocu. Vi ste blato protiv koga kažete da se borite“, napisala je Brnabić.

Predsednik Vučić je na zvaničnom instagram profilu dodao: „Moj sin Danilo je pošten i pristojan mladić. Kriv je samo zato što je moj sin. Do njih, neodgovornih i nepristojnih, nikada niko nije deci političara crtao metu na čelu. Napadajući mi dete, doveli su me u ugao iz kojeg više nemam gde. Boriću se svom snagom i pobediću sve njihove laži. Obećavam im to!“

Prema rečima šefa biroa RBG za Balkan, ove izjave jasno mogu da budu shvaćene kao uvrede i pretnje novinarima, i kao takve predstavljaju napad na slobodu medija.

– Ako političari zovu medije blatom i prete im da će pobediti sve njihove laži, to može preteći da deluje na istraživačke novinare koji, otkrivajući kriminal, rade u javnom interesu. Bojana Pavlović i KRIK ne zaslužuju uvrede i pretnje, već izvinjenje zbog tretmana kojem su bili izloženi, kao i kontinuiranu podršku političara – navodi Zalai. On dodaje da su veze između ljudi koji su povezani sa organizovanim kriminalom i politikom jako opasne za celo društvo, zato što podrivaju temeljnu misiju države da zaštiti osnovne slobode, uključujući i slobodu štampe.

– Ako policijski službenici nemo posmatraju ili ignorišu pretnje novinarima, ili čak i sami upućuju pretnje, time su izneverili sopstvenu profesiju. U demokratskom društvu, policiji je poverena misija da štiti slobodu medija – ističe naš sagovornik.

Podsetimo, nakon što je fotografisala Danila Vučića kako u društvu Aleksandra Vidojevića, istaknutog člana navijačke grupe „Janjičari“ koji se dovodi u vezu sa kavačkim kriminalnim klanom, posmatra fudbalsku utakmicu u jednom restoranu, novinarku KRIK-a Bojanu Pavlović presrele su tri osobe tvrdeći da su službena lica. Oni su joj rekli da će biti privedena, tražeći joj da obriše slike iz telefona.

Ubrzo, pojavile su se još dve osobe koje se nisu predstavile, od kojih je jedna otela telefon novinarki KRIK-a. Na pitanje zbog čega je to uradio, on je dodao da ne mora ništa da objašnjava jer je civil.

Nakon toga grupi su se pridružili Vidojević i Nemanja Srećković, takođe pripadnik navijačke grupe „Janjičari“ koji je bio u restoranu, a trojica policajaca su se udaljili. Vidojević je rekao da novinarki vrate telefon, dodajući da ga KRIK ugrožava tekstovima koje objavljuje o njemu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend