17. okt 2018.

Vojtehovski: Da nam se ne stavlja meta na čelo

Sindikat jedne državne firme traži hapšenje novinarke - autorke emisije "Život priča" Tatjane Vojtehovske.

Screenshot TV Prva, preuzeto sa b92.net

Ko danas u Srbiji preti novinarima i koliko su predstavnici sedme sile ugroženi samo zato što rade svoj posao?

U prošloj sezoni emisije Život priča emitovane su dve epizode o nesreći u fabrici u Lučanima u kojoj su u julu prošle godine živote izgubili Milojko Ignjatović i Milomir Milivojević. U ovoj sezoni emitovana je jedna i danas članovi sindikata organizuju jednočasovni protest, a neki od njih traže hapšenje novinarke.

„Kao državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja i samo Ministarstvo, svaku pretnju svaki pritisak, svaki udar na slobodno novinarstvo mi najoštrije osuđujemo, ali mi nemamo instrumente da u pravom smislu te reči zaštitimo novinare. Mi kažemo da svako u takvoj situaciji treba da se obrati policiji koja stvar procesuira do tužilaštva, a mi tražimo od tužilaštva da javno objavi rezultate tog procesuiranja. To što neko želi da hapsi novinare je apsolutno nedozvoljivo i nedopustivo, a to što hoće da štrajkuje, pretpostavljam da je po zakonu. Ja sam po prirodi legalista, volim i želim da se držim zakona. Srbija je uređena zemlja, gde se poštuje vladavina prava. Neka svako radi svoj posao, problema neće biti“, kazao je Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja u Jutarnjem programu Prve televizije.

Na pitanje ko treba da reaguje u ovoj situaciji on kaže „da može da reaguje država, a može i ugroženi novinar“. Gajović je predložio kao rešenje medijaciju.

Tatjana Vojtehovski je kazala da je „Ministarstvo odbrane izdalo saopštenje da podržava aktivnosti sindikata“.

„Ministarstvo odbrane, odnosno država, naziva javni poziv za hapšenje jedne novinarke apelom na medije. Kažete da treba da odem u policiju. Koga ja da tužim – ministarstvo odbrane, državu? Kako da se čuje druga strana, da se napravi medijacija? Da ja sednem sa ljudima koji pozivaju na moje hapšenje, meni nije problem, ali tako se ne rešavaju stvari“, navela je Tatjana Vojtehovski.

„Vi lično stvarate klimu da potpuno u redu da postoje podobni i nepodobni novinari, da je potpuno okej da se novinarima nešto dogodi, čovek koji je izjavio ‘nije dužnost Ministarstva da osudi svaki napad na novinare'“, dodala je.

Gajović je, sa druge strane, rekao da on „ne deli novinare i ne pravi razlike između slučajeva“.

„Na mene vrši pritisak država, a ja treba da odem u policiju i šta da kažem – došla sam da prijavim Vulina. Šta treba radim? Očekujem da živim u normalnoj državi, da nam se ne stavlja meta na čelo. Dosad sam prijavila to NUNS-u i postoji njihova reakcija“, rekla je Tatjana Vojtehovska.

Na pitanje da li bi nešto promenilo kada bi novinari imali status službenog lica, državni sekretar je rekao da tu „dolazimo do ključnog pitanja – mi moramo prvo da vidimo ko je novinar“.

„Je l imate definiciju bilo gde novinara, ni u zakonu, ni u strategiji medijskoj koja se priprema. Jednostavno, udruženja i ja izbegavamo da definišemo ko je novinar. Teško je doći do te definicije“, naveo je Gajović.


Video prilog Prve televizije pogledajte ovde.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend