26. dec 2018.

Vučić o slučaju novinara iz Grocke: Verujem u nezavisnost pravosuđa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije danas komentarisao odluku o tome da je saučesnica u spaljivanju kuće novinara iz Grocke sklopila sporazum sa tužilaštvom i dobila šest meseci kućnog zatvora, jer, kako kaže, ne želi da se meša u posao sudija i tužilaca i jer veruje u njihovu samostalnost.

„Kao pravnik sebi nikada ne bih dao za pravo da kvalifikujem krivično delo i da uzimam posao sudija i tužilaca. U tome ne želim da učestvujem, to je posao nadležnih organa. Verujem u samostalnost pravosudnih organa, iako su sve sudije postavili Đilas i Jeremić. Moj posao, kao predsednika, je da verujem u nezavisnost tužilaštva i profesionalnost i samostalnost državnih organa. Najvažnije je da su počinioci uhapšeni, a nadležni organi neka rade svoj posao“, rekao je on.

Vučić je novinarima rekao da mu se čini da su mnogi tužni zbog tog hapšenja jer više ne mogu da nađu razlog za napad na njega i Vladu Srbije.

Bojana Cvetković Šijacki, koja je uhapšena zbog saučešća u paljenju kuće novinara Milana Jovanovića, sklopila je sporazum o prizanju krivice nakon čega je osuđena na šest meseci kućnog zatvora i kaznu od 50.000 dinara.

Komentarišući svoju raniju izjavu da je spreman da sasluša nezadovoljne građane koji protestuju u Beogradu, Vučić je rekao da je spreman da govori sa običnim ljudima ali da neće da sluša „lopuže koji su razorili zemlju i uzeli sebi novac u džepove pa se sada pitaju zašto nemamo rampe“ (na pružnim prolazima).

„Narod ću da slušam i onda ću da odgovorim. Ne znači da ću da se uvek složim, ali ću da saslušam i odgovorim civilizovano. I shvataju građani posle nekog vremena, čak i kada se suprotstavim opštenarodno prihvaćenom stavu, da to nije iz bahatosti i arogancije već iz svesti da određene reforme moramo da sprovedemo. I zato hvala ljudima na visokom nivou podrške, uprkos svim pritiscima i protivnicima“, rekao je on.

Govoreći o tvrdnjama pojedinih opozicionara da su događaji u Banjaluci pokazna vežba onoga što bi moglo da se desi na protestima u Beogradu, Vučić je rekao da svi opozicioni lideri zajedno imaju manje od 13 odsto glasova u Srbiji i da ne predstavljaju nikakvu pretnju.

„Ovde se hapsi za krivična dela. Ako misle da ubijaju, ranjavaju, kradu i vrše razbojništva… Ali da budu hapšeni zato što su opasnost i pretnja? Hajde, nemojte da maštate. Vi ćete da srušite nekoga ko ima 4,5 puta više glasova nego vi? Probudite se iz dečjih snova. Ali kada ste okruženi svojim društvom i u zajednici ljudi u kojoj svi misle isto, postajete agresivniji. Oni jedni druge energizuju, iako je krug sve manji a samo je mržnja sve veća“, rekao je Vučić.

On je, povodom odluke Prištine da ne odustane od uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz Srbije, apelovao na svet i, pre svega, zapadne sile da razumeju da takse suštinski pogađaju Srbiju i interese naroda na Kosovu i Metohiji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend