13. okt 2017.

Vučić o zaključcima Insajdera o „medijskom mraku“: Ništa nije tačno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da nisu tačni zaključci redakcije Insajder o ključnim problemima koji guše odgovorno novinarstvo. Novinari Insajdera iskoristili su priliku da predsedniku Vučiću na Beogradskom bezbednosnom formumu pročitaju stav redakcije sa pitanjem šta od zaključaka nije tačno. 

Predsednik je odgovorio da nijedan od navedenih zaključaka, koji se objavljeni na našem sajtu kao stav redakcije u okviru akcije “Ovako izgleda medijski mrak” u kojem smo identifikovali ključne problem u medijima I novinarstvu.

“Možda je to pojavni oblik kako ste to vi videli, ali ja ne mislim da je to suština. Mislim da je suština u našem poštenijem i drugačijem odnosu, zato što smo svi bili neka vrsta komesara, društveno političkih radnika”, rekao je predsednik Srbije.

On je dodao da odgovorno novinarstvo podrazumeva i da mediji izveštavaju o uspesima vlasti, a ne samo da kritikuju ono što je loše.

“Ja bih to rekao kao što je Ana rekla, samo malo drugačije. Tu je ključni problem naše ostrašćenost gde postoji crno-bela slika u medijima, a ne različite nijanse sivog”, rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara Insajdera da ima deset potpitanja u vezi onim što je naveo u svom odgovoru, predsednik Vučić je javno obećao da će do 25. oktobra odgovoriti na sva pitanja redakcije Insajder.

Na pitanja novinara Radija Slobodna Evropa kako ocenjuje to što od 27 napada na novinare u ovoj godini čak 17 nije rasvetljeno, predsednik Srbije je rekao da to nije dobro.

Upitan konkretno o napadu na novinare proletos, na dan kada je polagao zakletvu za predsednika u Skupštini Srbije, Vučić je rekao da je bilo i drastičnijih napada na novinare.

„Imali smo drastičnije napade na novinare, koje volite da prenebregnete zato to ne dele vaše političke stavove. Pa se nadam da oni neće biti odvojen slučaj, a tu su napadi pesnicama u glavu i vrat damama samo zato što drugačije misle“, naveo je on, aludirajući na letošnji incident kod TV „Pink“ u Beogradu.

„Vidim da ste vi apsolutno slobodni, niti vas ko dira…Nego se vi izgleda zalažete da su neslobodni oni koji misle drugačije od vas… Svako ima pravo da misli kako hoće, da objavljuje šta hoće. U Srbiji su društvene mreže bez ikakvih restrikcija“, rekao je on.

U vezi sa najavljenom posetom delegacije Evropske federacije novinara koja dolazi da oceni položaj medija, Vučić je rekao da se on zalaže za slobodno novinarstvo i da su “svi u ovu zemlju dobrodošli”.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend