24. mar 2019.

Vučić ponovo burno reagovao na pitanja N1: Ne očekujte me na vašoj televiziji

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, kao i više puta dosad, burno je reagovao na pitanja naše televizije, kao i na reakciju naše novinarke Nataše Kovačev nakon što je doveo u vezu opozicione stranke i televiziju N1.

Vučić je u svom obraćanju u Novom Sadu govorio i o radu medija, posebno o radu N1 televizije.

„…Otprilike, svi moraju da budu kao N1. To je primer profesionalnog novinarstva, ako nisu kao N1 onda ugasi! Ugasi Prvu, ugasi Pink, ugasi B92, ma sve ugasi! Samo ono što je njihovo, to je dobro…A u kojem nikad nisam ni bio, hvala Bogu“, kazao je Vučić.

N1: Kad možemo da vas očekujemo kao gosta?

„Ne možete da me očekujete, nisam zainteresovan“, rekao je.

N1: Nemojte govoriti da nikad niste pozvani.

„Ja nisam bio mojom odlukom, ja nisam rekao da nisam pozvan. Nikada nisam rekao da nisam pozvan i nemojte da izmišljate. Rekao sam da nisam bio nikada“, odgovorio je Vučić.

NDNV osudilo ponašanje Vučića prema novinarki N1

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) oštro je kritikovao predsednika Vučića zbog odnosa prema novinarki N1 Natašu Kovačev i optužilo ga da je još jednom pokazao da ni on ni njegovi saradnici neće prestati da „etiketiraju novinare i da ih maltretiraju dok rade svoj posao i postavljaju pitanja od javnog značaja za građane Srbije“.

To novinarsko udruženje je navelo da je Vučić tokom obilska radova na RTV-u u Novom Sadu vređao Kovačev, govorio joj je da je „nepristojna“, jer je u nekoliko navrata pokušala da dođe do reči i da postavi pitanja, kao i da ju je optuživao da ga prekida u izlaganju, koje je trajalo gotovo 40 minuta.

„Vučić je svoje nepoštovanje prema novinarki N1 iskazao i tako što je mikrofon u koji je govorio okrenuo prema njoj i rekao joj da ‘onda ona odgovara na pitanja, kad ga već tako nevaspitano prekida’. Naravno, na taj način on je zapravo uporno izbegavao da odgovori na veoma konkretna pitanja koja mu je novinarka postavila“, naveo je NDNV.

„Upozoravamo javnost da kroz takve nastupe predsednik države neprestano govori neistine i manipuliše javnošću, a posledično šalje i veoma opasnu poruku da je verbalno nasilje nad novinarima legitimno i čak poželjno. Predsednik Srbije na taj način demonstrira i svoj odnos prema javnosti, jer rečnikom koji koristi zapravo ponižava sve građane“, naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

Udruženje je navelo da je atmosfera u kojoj novinari izveštavaju sa događaja na kojima govori Vučić odavno postala „nepodnošljiva“.

„Osim što ulazi u ‘raspravu’ sa novinarima onih redakcija koje po njegovom mišljenju ne izveštavaju u korist režima, već se profesionalno bave svojim poslom, nemogućoj atmosferi doprinose i novinari režimskih medija koji se veoma slično ponašaju prema kolegama, sramno stajući otvoreno u zaštitu predsednika i upućujući pogrdne reči novinarima koji profesionalno obavljaju svoj posao. Postavljamo im pitanje da li su oni novinari ili su portparoli režima“, naveo je NDNV.

Dodali su i da je medijska scena u poslednjim mesecima preživela ogromne udare, bezbednost novinara nikada nije bila na nižem nivou i podsetili da su zbog problema i napada koji su postali svakodnevica, danas oglasila i Radna grupa za bezbednost, upozoravajući da se etiketiranje novinara od strane funkcionera sadašnje vlasti nastavlja.

„Svojim odnosom i ponašanjem prema novinarki N1, Vučić je danas doprineo da se ovi problemi samo produbljuju, a da se rešenje ne nazire, te opravdano sumnjamo u rešenost vlasti u Srbiji da omoguće slobodno izveštavanje i slobodu medija“, navedeno je u saopštenju.

NDNV apeluje na domaću i međunarodnu javnost da učine sve da ovakvo „etiketiranje“ novinara prestane.


Video prilog N1 pogledajte OVDE.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend