30. nov 2019.

Vučić povodom naslovne strane Danasa: Samo vi radite svoj posao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je danas na svom tviter nalogu povodom Koraksove karikature objavljene u vikend izdanju lista Danas.

On je podelio karikaturu koja je motivisana fotografijom koja je na kraju povučena sa naslovne strane ovonedeljnog broja nedeljnika NIN i poručio: „Samo vi radite svoj posao! Otvaram autoput Obrenovac-Surčin 18. decembra! Živela Srbija!“

Stefanović o karikaturi u Danasu: Ozbiljna opomena, nešto što ne bi smelo biti dozvoljeno

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je danas da su naslovna strana NIN-a i karikatura u listu Danas na kojima je u predsednika Srbije Aleksandra Vučića uperen snajper, „ozbiljna opomena“ i da to „u našem društvu ne bi smelo biti dozvoljeno“.

Navodeći da je „monstruozna kampanja“ protiv Vučića počela „jako davno“, ministar je ocenio da je ono što Danas i NIN objavljuju „čist kontinuitet medijske, uređivačke politike Milovana Brkića i Tabloida“.

„Upravo je Milovan Brkić prvi objavio sliku Aleksandra Vučića kao mete. Nema nikakve razlike izmedju Tabloida, Danasa i NIN-a. Crtajući metu na Vučiću, pokušavaju da pošalju užasnu poruku za naše društvo. Čak su i nemački vlasnici povukli naslovnu stranu NIN-a shvativši da je zemlji u kojoj je ubijen premijer na takav način, pogrešno slati takvu poruku“, kazao je Stefanović novinarima u Beogradu.

On je ocenio da su takve pojave „deo politike protiv Aleksandra i (brata predsednika Srbije) Andreja Vučića“ kako bi svakodnevno bili „stavljani u kriminalni milje i zasipani lažima“.

„Pišite šta god hoćete, imate slobodu ali nemojte objavljivati simbole koji nekog mogu da podstaknu da razmišlja o nekakvom krvavom scenariju“, naveo je Stefanović.

Komentarišući navode televizije N1 i lista Danas da im je advokat preduzeća GIM zapretio sudskom tužbom ukoliko nastave da „objavljuju poslovne informacije“ o toj firmi koje se mogu smatrati poslovnom tajnom, ministar je kazao da tužilac kvalifikuje da li je bilo odavanja poslovne tajne.

„Ne znam kako bi se to kvalifikovalo u SAD kad neko od zaposlenih u jednoj kompaniji iznosi podatke koji se tiču poslovnih karakteristika, recimo oružja koje se pravi. Što se mene tiče, neka sporove reše sami, ja ne mogu da budem ničiji advokat“, kazao je Stefanović.

Milićević: Ovo nije politika, već poziv na linč

Potpredsednik Skupštine Srbije Ðorđe Milićević reagovao je na naslovnu stranu Danasa sa karikaturom na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prikazan kao snajperska meta i ocenio da ovde više nije reč o politici, već o pozivu na linč, nasilničko i siledžijsko ponašanje, koje ne sme postati norma društvenog ponašanja u Srbiji.

„Da li sloboda medija podrazumeva da svakog dana gledamo neku novu naslovnu stranu sa istom porukom, metom iscrtanom na legitimno izabranom predsedniku Srbije Aleksandra Vučiću, sve dok se cillj koji žele da postignu ne ostvari?“, naveo je  Milićević u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On je upitao i da li je jedino što jedan deo opozicije ovako „hrabro“ putem pojedinih medija ima da ponudi Srbiji. 

„Evidentno je da su manjak političkih ideja, uticaja i moći jednog dela opozicije doveli do sve češće pojave najprimitivnijeg ponašanja koje je odavno prevazišlo političke okvire“, ocenio je Milićević i istakao i da se neće istorija u Srbiji ponoviti u svom najgorem obliku.

„Demokratija se ostvaruje na izborima, a ne na ulici. Jedino izbori mogu promeniti politički kurs Srbije, a tu patološku mržnja kao osnov političkog delovanja neće pomoći“, poručio je Milićević.

Vučević: Vlasnik medijskog šljama bi da ubije predsednika

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) komentarišući naslovnu stranu današnjeg Danasa, na tviteru naveo je „Ne morate se više truditi. Shvatili smo do koje mere ide idiotizam, gluposti i mržnja Dragana Đilasa. Lopov i vlasnik medijskog šljama bi da ubije predsednika. E pa neće moći! Nije Srbija njegova crna naslovnica“.

Jovanović: Dno dna iskeširano i pušteno s lanca

Povodom iste naslovne strane na tviteru se oglasio se i lider LDP Čedomir Jovanović.

Vulin: Naslovna strana Danasa nije za osudu, ona je za lečenje

„Naslovna strana Danasa, na kojoj opet ubijaju Vučića, nije za osudu ona je za lečenje. Posle NIN-a, Danas je ponovio – ubiti Vučića je jedina politika koju SZS nudi, san koji sanjaju“, naveo je ministar odbrane Aleksandar Vulin u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend