27. jul 2023.

Za N1 nisu zatvorena samo vrata vlasti: Ne puštaju nas ni na bazene, pijace, zoo

Zbog "popunjenih kapaciteta", kako su zaposleni u Vladi Srbije rekli, ekipi televizije N1 nije bilo dozvoljeno da prisustvuje konferenciji za medije na koju je prethodnog dana naša ekipa bila pozvana. Postala je uobičajena praksa da gradske vlasti i državne ustanove ne odgovaraju na mejlove i pozive. Ne odbijaju samo čelnici vlasti pozive N1, sve teže dobijamo i dozvole za ulazak na aerodrom, pijace i gradske bazene.

Po slikama sa sastanka u Vladi Srbije na kom je prisustvovala ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Beogović, i pored poziva svima, primljene su samo neke medijske kuće. Kažu, popunili su kapacitete, ali, da li bi zaista u praznoj sali mikrofon N1 pravio gužvu.

„Argumentacija da su popunjeni kapaciteti je apsolutno neodrživa. Prvo njihova dužnost je da osiguraju da svi novinari mogu pristupiti pres konferenciji. Drugo, i po meni zapravo najvažnije, i od zakona i od pravnika, jeste, novinari su glas građana, novinari su glas demokratije“, kaže predsednica Evropske federacije novinara Maja Sever.

Brojna su mesta kojima N1 ne može da pristupi. Da li nas posle svega čudi što su se i vrata Vlade Srbije tog dana zatvorila?

Reporteri televizije N1 su se raspitivali i kako se kreću cene u inflaciji. Koliko košta but ili koliko košta kilo paradajza smo želeli da proverimo na beogradskim pijacama. Međutim, veoma često odobrenje nismo dobili.

I tako u stalnom dovijanju, za Uskrs smo o ceni ribe, mesa i jaja pričali van pijace.

Pitali smo se i kakav će biti novi dom za osamdesetšestogodišnjeg aligatora Muju.

Kada je bilo reči o izmeštanju Beo Zoo vrta, uputili smo beo zoo vrtu par pitanja na njihovu mejl adresu, međutim, taj mejl je i dalje ostao bez odgovora. Takođe je pitanje i zašto je ekipa televizije N1 nepoželjna da u zoološki vrt i uđe.

U šetnji kejom sve nas je svrbelo od ujeda komaraca. Pozivali smo Zavod za biocide da nam kažu kada će prskanje komaraca, međutim, i za taj odgovor smo ostali uskraćeni.

Spas od tropskih vrućina uživo u programu smo želeli da potražimo na gradskim bazenima. Međutim, iako su nam sa bazena Tašmajdan rekli kako možemo da dođemo na bazen da snimamo, pre toga su nam ponovo rekli da treba da pišemo mejl gradskoj upravi, nama dobro znan mejl na koji uvek ostanemo nekako bez odgovora…

Da je opasno snimati kamerom N1 plažu i kupače, govori i to da je dopisnica iz Novog Sada u toplotnom talasu tražila dozvolu da snima na gradskoj plaži Štrand, ali joj nisu odgovorili.

Izlivala se i nafta po Dunavu, ali Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i vodoprivredu nije odgovorio na upit za sagovornika.

Ginekolozi, kardiolozi, vakcinacija, redovni pregledi, da bi došli do lekara, i za to sada već pogađate, treba dozvola sa vrha.

Pitali smo i da li možemo da pričamo o upisu u vrtiće preko portala e uprava, ali ni tu nas nisu udostojili odgovora. Vrtić u Odžacima nikad nije odgovorio na pitanja, takođe ni obdanište u Subotici posle invazije miševa.

Takođe, tužilastvo za organizovani kriminal nikad ne odgovara, Ministarstvo rudarstva retko odgovara na pitanja o Rio Tintu. Ministarstvo unutrašnjih poslova odgovara, na neke od mejlova, obično kada nam je potrebna neka servisna informacija. Tu su i RFZO, Torlak, APR koji odgovore ponekad.

„Ukoliko šaljete zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, tu postoje rokovi. Ukoliko postavljate obična novinarska pitanja tu naravno nema rokova i naravno da bi trebalo oni, pre svega kao predstavnici javnih funkcija što se tiče Vlade ili drugih organa javne vlasti bi trebali da odgovaraju pa tako i javna preduzeća“, kaže Marija Babić, pravnica NUNS-a.

Sa istim problemom susreće se i kolega iz Kragujevca, na čija pitanja sva ministarstva ćute. Gradonačelnik Nikola Dašić tri godine odbija da odgovori na mejlove. U Nišu gradska uprava već godinama ne odgovara na ni jedan upit.

Predstavnici vlasti, na svim nivoima, godinama odbijaju i pozive da gostuju na televiziji N1 i odgovore na pitanja od javnog interesa, a sada postaje očigledna i namera da se gledaocima N1 uskrati i mogućnost da na terenu, i to u javnim institucijama svih građana dobiju odgovore na brojna pitanja.

Video prilog N1

1 komentar za: “Za N1 nisu zatvorena samo vrata vlasti: Ne puštaju nas ni na bazene, pijace, zoo

  1. Gabrijela Jovanović

    Poštovani,
    molim Vas da sa svog sajta uklonite APR iz teksta „Za N1 nisu zatvorena samo vrata vlasti: Ne puštaju nas ni na bazene, pijace, zoo“, jer je to učinio i N1 nakon reagovanja Agencije za privredne registre, složivši se da je neistinita tvrdnja izneta u TV prilogu da je Agencija ponekad odgovarala na zahteve te televizije, jer to ne potvrđuje dosadašnja praksa.
    Kao što i sami znate, na sve Vaše zahteve, kao i na zahteve N1 i bilo kojeg drugog medija, Agencija za privredne registre je uvek odgovarala, jer se rukovodi profesionalnim standardima i čini svoj rad veoma transparentnim, što potvrđuju mnogi medijski prilozi i članci, u kojima se APR navodi kao izvor podataka.

    28. јул 2023. at 11:41

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend