18. sep 2021.

Žaklina Tatalović: Zbog uvreda Dragana J. Vučićevića sam prošla kroz pakao

Prvostepenom presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu, Dragan J. Vučevićević, vlasnik provladinog tabloida "Informer", osuđen je za krivično delo uvrede u produženom trajanju izvršeno na štetu novinarke N1, Žakline Tatalović.

Foto: snimak ekrana, Nova.rs

U aprilu prošle godine, kada je počela pandemija koronavirusa, novinarka N1 bila je jedna od retkih novinarki koja je postavljala konkretna pitanja članovima Kriznog štaba. Urednik Informera, Dragan J Vučićević, ju je zbog toga danima vređao na drustvenoj mreži Tviter, na svom ličnom nalogu.

Pisao joj je da je “zlo, debelguza, ugojena ćurka” i iznosio niz uvreda na račun njenog fizičkog izgleda, a zatim i objavljivao njene fotografije u kupaćem kostimu, te slao novinare drugih redakcija provladinih medija da krišom fotografišu Tatalović na konferencijama za novinare predsednika Srbije.

Na sve to jedina je od institucija reagovala je Poverenica za rodnu ravnopravnost Brankica Janković i pozvala novinarku N1 da joj se zvanično obrati, nakon čega je tražila pisano izvinjenje od Vučićevića koji to nije učinio.

Urednik Informera branio se na sudu rečima da nije želeo lično da vređa Žaklinu već je “kritikovao njen rad kao novinara” , što je sud odbacio nakon postupka. Vučićević je i u toku saslušanja napadao novinarku N1 i kuću za koju radi, pa je bio nekoliko puta i opomenut od sudije da će biti novčano kažnjen zbog nedoličnog ponašanja u sudnici. Sud je nazivao “žuti sud” i često vikao kako je njemu “već presudjeno.“

Tatalovićeva je i te napade istrpela i u svojoj završnoj reči poručila da je krajnje vreme da se stane na put seksističkim uvredama koje mnoge žene trpe.

Prvostepenu presudu nije želela da komentariše jer postupak nije završen i Vučićević ima prava žalbe na ovakvu odluku, ali napominje da je spremna da ispriča kroz kakav proces je prošla poslednjih godinu i po dana, zbog svih žena koje isto trpe, čim sud završi svoj posao do kraja.

“Ispričacu kroz šta žene prolaze zbog uvreda urednika Informera koji ima punu podršku vlasti za sve sto izgovori, čim sud bude završio svoj posao”, rekla je Tatalović za Nova.rs.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend