22. okt 2019.

Zakon ne poznaje saradnju kakvu kažu da imaju gradonačelnik Niša i njegovi novinari

To što je gradonačelnik Niša Darko Bulatović bez ikakvog ugovora angažovao novinara Vladicu Jovančića i snimatelja Vladana Damjanovića, obojicu sa Niške televizije, pravnici ocenjuju kao kršenje zakona. Iz organizacije “Transparentnost Srbija” kažu da ova situacija izaziva sumnju da se gradonačelnikovim novinarima plaća zaobilaznim putem.

Zakon o radu ne prepoznaje faktički, odnosno, rad bez naknade, kaže Nemanja Nenadić iz organizacije „Transparentnost Srbije“ i dodaje da čak i ako neko želi da se odrekne zarade, mora da potpiše ugovor o radu.

Nenadić sumnja i u tvrdnje Jovančića, ali i gradonačelnika Bulatovića da je ovaj besplatno portparolisao.

Ovakav angažman može da ukaže na dve mogućnosti: jedna bi bila da je reč o tome da je ta osoba plaćena za taj dodatni rad, ali na neki zaobilazan način, na osnovu nekog dogovora između gradske vlasti i njegovog redovnog poslodavca, recimo; druga opcija može da bude da samo to radno mesto donosi neke druge benefite. Nekakav društveni prestiž ili priliku za dodatnu zaradu, stvaranje veza, društvenih i poslovnih, koje mogu da budu korisne na nekom drugom mestu.

Nenadić kaže da je nužno da se ovde ispitaju motivi gradske vlasti zašto angažuju ljude mimo zakona.

Gradska uprava potpisuje ugovore o radu, ali kažu da za ovo nisu nadležni

Iako se svi ugovori o radu u Kabinetu gradonačelnika potpisuju u Gradskoj upravi, tamo kažu da za ovaj slučaj nisu nadležni.

Naime, u Sektoru za radne odnose su novinare uputili na sekretaricu načelnika Gradske uprave, koja je rekla da slučaj Jovančića i Damjanovića nije u njihovoj nadležnosti.

Inače, novinari čekaju odgovore iz Inspekcije rada, a pitanje je da li će reagovati u vezi sa ovim angažmanom.

Pored „volontera“, postoji i zaposleni portparol

Dok je u kontaktu sa medijima kao i na događajima sa gradonačelnikom najviše bio Jovančić, sve vreme – još od 2013. godine, na tim poslovima odnosa sa javnošću pri Kabinetu gradonačelnika Bulatovića, zapravo je na neodređeno zaposlen Milan Cvetanović. Na to što voditelj Jutarnjeg programa Niške televizije Jovančić, ali i pomoćnica gradonačelnika Marina Kostić obavljaju posao za koji je on plaćen, Cvetanović nema komentar i kaže da „samo radi šta mu se kaže“.

U Kabinetu gradonačelnika su rekli da je Jovančić „samo privremeno“ posredovao između medija i prvog čoveka Niša, međutim, izvori Južnih vesti bliski Bulatoviću, tvrde da je on i dalje stalni posetilac Gradske kuće.

On tu ordinira. Svoju kancelariju nema, ali je tu. Radi. Čak se ponaša i kao nekakav autoritet – navode izvori.

Jovančić je svoj angažman u Gradskoj kući predstavio kao pomoć Bulatoviću, za koju nije tražio novac. Za to je, ipak, dobio na korišćenje javne resurse – službeni broj mobilnog telefona i službeni mejl Grada Niša u kojem se potpisivao kao zaposleni u Službi za poslove gradonačelnika.

Upravo takva saradnja je protivzakonita, kaže niški advokat Darko Blagojević. Blagojević pojašnjava da je Zakonom o radu definisano da pre stupanja na bilo kakav posao mora da bude zaključen ugovor i to u pisanom obliku.

Ugovor mora da sadrži šta ćeš da radiš, gde ćeš da radiš, koliko i kakvi su ti poslovi. Ovaj konkretan slučaj nam govori da neko nezaposleno lice vrši poslove u Kabinetu gradonečelnika. Čim nema ugovor o radu, on je za njih nezaposleno lice. Prijateljski neko može da ti donese kafu, a ne da za tebe obavlja poslove – podvlači Blagojević.

S obzirom na to da ni Jovančić, ali ni Damjanović, pored ugovora o radu nemaju ni ugovor o volontiranju, kako kaže dugogodišnji radnik u volonterskim i omladinskim organizacijama Ivan Topalović, oni ne mogu da se podvedu ni kao volonteri.

Ukoliko ih predstavljaju kao volontere, to je kršenje Zakona o volontiranju – ističe Topalović.

Podsetimo, predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović rekao je da „drugarski rad za gradonačelnika Niša ne pije vodu„, a predsednik UNS-a da su svi novinari koji rade za gradonačelnika u sukobu interesa, što šteti novinarskoj profesiji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend