29. nov 2022.

Zaposleni u TV Most i RTV Gračanica započeli štrajk glađu

Članovi Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata Javnog preduzeća „ MREŽA MOST” - “TV MOST” u Zvečanu i “RTV Gračanica“ u Gračanici, započeli su jutros u 10 sati štrajk glađu.

U saopštenju koje su poslali Udruženju novinara Srbije (UNS) navode da ovim činom žele da skrenu pažnju javnosti na tešku situaciju u preduzeću i kažu da neće odustati od štrajka do ispunjenja zahteva.

Po rečima Dejana Jevtića, predsednika Sindikalne organizacije JP Most, štrajkuje 22 zaposlenih, među kojima su novinari i ostali radnici.

Članovi sindikalne organizacije zahtevaju povećanje plata i dobijanje „kosovskog dodatka“.

U saopštenju navode da je neto plata većine radnika od 40 do 45.000 dinara i nije povećavana poslednjih godina, uprkos inflaciji i teškoj situaciji u društvu.

Iako je predsednik Aleksandar Vučić pre četiri godine na konferenciji za medije zamolio Kancelariju za KiM, da se za zaposlene u „Mreži Most“ nađe način da dobiju kosovski dodatak, oni ovo pravo nikada nisu ostvarili.

„Naši novinari imaju pravo na kosovski dodatak isto kao i profesori, doktori i ostali radnici koji ga primaju. Mi samo želimo da radimo svoj posao, da ostanemo i živimo na KIM sa svojim porodicama, ali i da imamo ista prava i uslove kao i radnici u drugim preduzećima“, piše u saopštenju.

Članovi sindikalne organizacija navode da im nakon mnogih bezuspešnih razgovora, obećanja i pokušaja da razgovorom dođu do rešenja, ništa drugo ne preostaje, osim štrajka glađu.

„Poslednja nada svih nas je predsednik države Aleksandar Vučić koga pozivamo i molimo da nam reši problem“, navode u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend