19. dec 2018.

Zbog pet sekundi snimka iz Kotraže reporter N1 na meti napada na internetu

Najviše pažnje tokom izbora u Lučanima izazvao je događaj iz sela Kotraža, gde je priveden aktivista Saveza za Srbiju Lazar Đurović nakon što je pokušao da iz ruku izbije telefon čoveku koji je snimao sve koji su se tu zatekli. Zbog toga što se vidi na objavljenom delu snimka incidenta, na meti prozivki našao se i reporter N1 Dušan Mlađenović.

Pet sekundi snimka – za ministra policije dovoljno da situaciju iz sela Kotraža okarakteriše kao napad na novinara portala Lokalne vesti, za pojedince na društvenim mrežama dovoljno da novinara N1 optuže da nije priskočio kolegi u pomoć.

Tako su pojedini korisnici Tvitera pisali:

„‘Kolegijalnost’ na delu. Umesto da zaštiti kolegu od Jeremićevog batinaša Lazara Đurovića, novinar N1 okreće glavu i pravi se da se ništa nije dogodilo. Za N1 je očigledno dozvoljeno prebiti novinara koji nije po meri Đilasa, Obradovića i Jeremića.“

„Nek kolega bude srecan sto je ovaj sa N1 okrenuo glavu, mogao je i on da skoci i napadne. Svi oni rade za istog gazdu, nema razlike između Jeremica, Đilasa i N1, njima je nasilje broj jedan, a iživljavanje nad novinarima poslastica.“

„Čudi me da taj sa N1 nije još i pomogao batinašu u napadu na novinara“

„Da li se iko zapitao šta je prethodilo ovome? Hoćemo genezu događaja!”

A događaju je imao uvertiru, objašnjava Dušan Mlađenović.

“Od trenutka kada smo došli u selo Kotraža dva muškarca su krenula da nas snimaju, prvo automobil N1, a onda i mene, kada sam izašao iz automobila oni su mi se približili, krenuli da me fotografišu i snimaju. Ja sam ih pitao zbog čega to rade i ko su oni, nakon čega su oni krenuli da se udaljavaju, ja sam krenuo za njima. Član Saveza za Srbiju je prišao tom muškarcu, zamahnuo je rukom da mu skloni kameru. Posle smo mi saznali da je taj muškarac od jutra snimao sve osobe koje se tu nalaze”, kaže Dušan.

Reč je o Nikoli Stoilkoviću koji, za razliku od drugih novinarskih ekipa, nije imao službenu legitimaciju. On ranije jeste radio u listu Pančevac kao fotograf, kako se i predstavlja na društvenim mrežama, ali je od marta prošle godine vršilac dužnosti direktora turističke organizacije Pančevo.

Iz objava na njegovom Fejsbuk profilu može se zaključiti da se i dalje bavi fotografijom i video produkcijom i da, kako se navodi, snima svadbe iz vazduha.

Ne krije Stoilković ni svoju vezu sa Srpskom naprednom strankom, kao ni zadovoljsto što je ta partija najubedljiviju pobedu odnela upravo u Kotraži – sa 80 odsto osvojenih glasova.

Ono što je, međutim, nejasno jeste šta je Stoilković radio u Kotraži i zbog čega je snimao sve koji su se našli u blizini tog biračkog mesta.

Načelnik čačanske policije u saopštenju izdatom povodom dešavanja u Lučanima demantuje navode o Stoilkoviću.

„Netačne su čak i tvrdnje da pomenuti novinar nije legitimisan, s obzirom da je kao oštećeno lice dao iskaz u policijskoj stanici. Napominjem da posao policije nije da procenjuje ko jeste ili nije novinar, već da postupa u skladu sa svakom prijavom“, poručio je načelnik čačanske policije.

Ali je posao policije i tužilaštva trebalo da bude pregledanje materijala koji je Stoilković snimio.

„Ono što bih ja pozvao novinara, pošto ministar Stefanović tvrdi da je reč o novinaru, a nije dakle novinar, da objavi celokupan snimak i sve ono što je prethodilo tome i ono što je usledilo nakon onog dela koji je objavljen na društvenim mrežama“, poručio je Dušan Mlađenović.

Video prilog televizije N1 pogledajte OVDE.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend