29. nov 2021.

Četiri novinarska udruženja i parlamenta sa Balkana potpisali deklaraciju o unapređenju dijaloga

Srpski, crnogorski, severnomakedonski i BiH parlament ubuduće bi trebalo da rade na poboljšanju dijaloga sa novinarima i njihovim udruženjima u ovim državama Balkana. To je jedna od ideja deklaracije koja je potpisana u Skoplju, a na koju je potpis ispred srpskih novinara stavio predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

Pretnje i napadi na novinare, namešetni konkursi za medije, loše zakonske regulative u medijskoj sferi i prikrivanje informacija, samo su neki od problema sa kojima se godinama unazad sreću novinari na Zapadnom Balkanu.

U nekoliko država, među kojima je i Srbija, dešavala su se i ubistva novinara, a svi ti slučajevi još nisu dobili sudski epilog, niti se znaju ubice i nalogodavci.

Prvi čovek Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić govorio je o situaciji u Srbiji i izneo delove analize koju je radio NUNS.

U Srbiji primećujemo da su zakoni uglavnom dobri, ali se ne poštuju. Izostaje njihova primena u konkretnim slučajevima. Beležimo sve češća uznemiravanja i napade na duševni integritet novinara dok se pretnje usko tumače. Nedovoljna je transparentnost i nedostatak kontrole medijskih projekata. Regulatorno telo za elektronske medije (REM) po zakonu postoji, ali ne radi svoj posao – rekao je Bodrožić.

Udruženje novinara iz Severne Makedonije, u partnerstvu sa kolegema iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, organizovalo je dijalog novinara i lokalnih parlamenata sa idejom da se stvore bolji uslovi za rad medija, ali i krene u rešavanje nagomilanih problema.

Ovo mora biti reforma mentaliteta Balkana. Vi poslanici ne bi trebalo da budete meta pritiska, niti mi novinari boks vreća. Zato smo zajedno. Da vi osetite odgovornost, a mi čujemo drugu stranu. Ni vi, ni mi ne želimo biti obeleženi kao gubitnici. Džeferson je rekao da “naša sloboda zavisi od slobode medija” – rekao je Mladen Čadikovski iz severnomakedonskog Udruženja.

Dokument koji su potpisali predstavnici pomenutih udruženja i parlamentarci u skopskom Sobranju nosi naziv “Deklaracija o uspostavljanju dijaloga između novinarskih udruženja i parlamenata na prostoru Zapadnog Balkana”.

Potpisnici su se složili oko 4 ključne tačke:

Da će poboljšati dijalog između parlamenata i udruženja kao put ka unapređenju slobode izražavanja i jačanja uloge civilnog društva u procesu kreiranja politike;

Da će raditi na poboljšanju institucionalnog diskursa između poslanika i novinara i time pozitivno uticati na proces evropskih integracija naših zemalja;

Usklađivanje sa pravilima i standardima EU o slobodi medija kako bi se podržale hitne promene koje će poboljšati zakonsko okruženje za bezbednost novinara kao preduslov za ostvarivanje slobode izražavanja i pravo na informisanje;

Da će promovisati regionalnu saradnju između svih zemalja Zapadnog Balkana i time kreirati forum za parlamente i udruženja iz regiona koji bi se priključili ovoj inicijativi.

Dok su Severnu Makedoniju i Crnu Goru predstavljali i deklaraciju potpisali predsednici tamošnjih parlamenata Talat Džaferi i Aleksa Bečić, Narodnu Skupštinu Srbije predstavljao je zamenik predsednika Radovan Tvrdišić.

On je u svom govoru uglavnom isticao šta srpski parlament danas nudi novinarima u tehničkom smislu. Pored nabrajanja dostupnih računara, telefona i WiFi mreža, naglasio je i da Skupština nastoji da svoj rad učini transparentnijim.

Pozdravljam inicijativu i očekujem da će rezultati biti predlozi koji će unaprediti saradnju. Svi se slažemo da informacije o našem radu pripadaju javnosti. Predstavnike medija vidimo kao saradnike u tom poslu, a informacije koje se prenose treba da budu oslobođene od političke obojenosti i senzacionalizma – rekao je Tvrdišić.

Potpisnici su se obavezali da će na određenim pitanjima, svako u svojoj državi, raditi već u narednoj godini, a ko je koliko uradio trebalo bi da se proveri na sledećem okupljanju.

Ideja je, kako se čulo, da susreti novinara i parlamentaraca sa Zapadnog Balkana postanu redovni kako bi se pospešila njihova saradnja, ali i poboljšali uslovi za rad medija i obezbedio nesmetan i slobodan protok informacija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend