29. nov 2021.

Četiri novinarska udruženja i parlamenta sa Balkana potpisali deklaraciju o unapređenju dijaloga

Srpski, crnogorski, severnomakedonski i BiH parlament ubuduće bi trebalo da rade na poboljšanju dijaloga sa novinarima i njihovim udruženjima u ovim državama Balkana. To je jedna od ideja deklaracije koja je potpisana u Skoplju, a na koju je potpis ispred srpskih novinara stavio predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

Pretnje i napadi na novinare, namešetni konkursi za medije, loše zakonske regulative u medijskoj sferi i prikrivanje informacija, samo su neki od problema sa kojima se godinama unazad sreću novinari na Zapadnom Balkanu.

U nekoliko država, među kojima je i Srbija, dešavala su se i ubistva novinara, a svi ti slučajevi još nisu dobili sudski epilog, niti se znaju ubice i nalogodavci.

Prvi čovek Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić govorio je o situaciji u Srbiji i izneo delove analize koju je radio NUNS.

U Srbiji primećujemo da su zakoni uglavnom dobri, ali se ne poštuju. Izostaje njihova primena u konkretnim slučajevima. Beležimo sve češća uznemiravanja i napade na duševni integritet novinara dok se pretnje usko tumače. Nedovoljna je transparentnost i nedostatak kontrole medijskih projekata. Regulatorno telo za elektronske medije (REM) po zakonu postoji, ali ne radi svoj posao – rekao je Bodrožić.

Udruženje novinara iz Severne Makedonije, u partnerstvu sa kolegema iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, organizovalo je dijalog novinara i lokalnih parlamenata sa idejom da se stvore bolji uslovi za rad medija, ali i krene u rešavanje nagomilanih problema.

Ovo mora biti reforma mentaliteta Balkana. Vi poslanici ne bi trebalo da budete meta pritiska, niti mi novinari boks vreća. Zato smo zajedno. Da vi osetite odgovornost, a mi čujemo drugu stranu. Ni vi, ni mi ne želimo biti obeleženi kao gubitnici. Džeferson je rekao da “naša sloboda zavisi od slobode medija” – rekao je Mladen Čadikovski iz severnomakedonskog Udruženja.

Dokument koji su potpisali predstavnici pomenutih udruženja i parlamentarci u skopskom Sobranju nosi naziv “Deklaracija o uspostavljanju dijaloga između novinarskih udruženja i parlamenata na prostoru Zapadnog Balkana”.

Potpisnici su se složili oko 4 ključne tačke:

Da će poboljšati dijalog između parlamenata i udruženja kao put ka unapređenju slobode izražavanja i jačanja uloge civilnog društva u procesu kreiranja politike;

Da će raditi na poboljšanju institucionalnog diskursa između poslanika i novinara i time pozitivno uticati na proces evropskih integracija naših zemalja;

Usklađivanje sa pravilima i standardima EU o slobodi medija kako bi se podržale hitne promene koje će poboljšati zakonsko okruženje za bezbednost novinara kao preduslov za ostvarivanje slobode izražavanja i pravo na informisanje;

Da će promovisati regionalnu saradnju između svih zemalja Zapadnog Balkana i time kreirati forum za parlamente i udruženja iz regiona koji bi se priključili ovoj inicijativi.

Dok su Severnu Makedoniju i Crnu Goru predstavljali i deklaraciju potpisali predsednici tamošnjih parlamenata Talat Džaferi i Aleksa Bečić, Narodnu Skupštinu Srbije predstavljao je zamenik predsednika Radovan Tvrdišić.

On je u svom govoru uglavnom isticao šta srpski parlament danas nudi novinarima u tehničkom smislu. Pored nabrajanja dostupnih računara, telefona i WiFi mreža, naglasio je i da Skupština nastoji da svoj rad učini transparentnijim.

Pozdravljam inicijativu i očekujem da će rezultati biti predlozi koji će unaprediti saradnju. Svi se slažemo da informacije o našem radu pripadaju javnosti. Predstavnike medija vidimo kao saradnike u tom poslu, a informacije koje se prenose treba da budu oslobođene od političke obojenosti i senzacionalizma – rekao je Tvrdišić.

Potpisnici su se obavezali da će na određenim pitanjima, svako u svojoj državi, raditi već u narednoj godini, a ko je koliko uradio trebalo bi da se proveri na sledećem okupljanju.

Ideja je, kako se čulo, da susreti novinara i parlamentaraca sa Zapadnog Balkana postanu redovni kako bi se pospešila njihova saradnja, ali i poboljšali uslovi za rad medija i obezbedio nesmetan i slobodan protok informacija.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend