21. nov 2021.

Demonstranti u Zagrebu bili ispred HRT-a, interventna sprečila ulazak

U Zagrebu održan dosad najmasovniji skup protiv kovid potvrda i mera. Na hiljade demonstranata okupilo se na glavnom gradskom Trgu bana Jelačića uzvikujući: "Ne damo vam našu decu"! Deo demonstranata je nakon protesta, u subotu uveče bio ispred HRT-a, javlja N1 Zagreb.

Deo demonstranata je nakon skupa na Trgu bana Jelačića došao ispred zgrade Hrvatske radiotelevizije gde su nastavili uvrede na račun novinara.

Učesnike protesta je ispred HRT-a dočekala interventna policija, koja im je blokirala ulaz u zgradu.

Demonstranti su zahtevali razgovor sa direktorom nacionalne tv mreže i uključivanje u program, pozivajući na obustavu „cenzure“ javnog tv-servisa.

Nezadovoljni načinom na koji je HRT prenosio njihov skup danas popodne na centralnom gradskom trgu, demonstranti su uzvikivali: „Hoćemo izbore!“, „Referendum i vladavina naroda“, „Lopovi“, „Izdaja“ i „Božji zakon iznad svih zakona“, javlja agencija Hina.

Učesnike protesta ispred sedišta HRT dočekala je interventna policija, a desetak policijskih vozila blokiralo je pristup zgradi na Slavonskoj aveniji, dok su policajci postavili prepreke ispred kompleksa nacionalne televizije.

Pojedini demonstranti su, kako navodi Hina, tražili da se pojavi urednik i da HRT uživo prenosi protest.

Zahtevajući i pregovarača iz policije, demonstranti poručuju da nacionalna televizija „ne može biti fabrika cenzure“ i da „HRT laže hrvatski narod, širi strah i neprijateljsku propagandu“.

Tvrdeći kako oni nikome ništa ne nameću pa tako ne žele ni da se njima išta nameće, uz skandiranja „Hoćemo istinu! i „Narod je vlast!“, zahtevaju reakciju HRT ističući kako „narod ćželi da se izajsni“ i da je javni servi dužan da to prenese.

„Ovo nije vakcina, ovo je otrov“, jedna je od ocena demonstranata, dok su pojedini govorili i kako svetom vladaju „Bil Gejts, talmudisti i soroševci“.

Nakon što je jadan od službenika HRT rekao kako u zgradi nema nikoga s kim bi mogli razgovarati, demonstranti su, negodujući, posle 20 časova počeli da se razilaze.

Prethodno je reporter RTL televizije Goran Latković napadnut tokom protesta sa koga je izveštavao, a incident će, kako je potvrdio Hini, prijaviti policiji.

Latković je napadnut sa leđa, i dobio je dva udarca, u glavu i rebra.

Okupljenima su se ranije, tokom protesta, obratili i pojedini političari, od opozicionog Mosta do Domovinskog pokreta. Učesnici protesta koji je na društvenim mrežama nazvan “Beli tihi marš” od Vlade traže ukidanje kovid-potvrda, koje su u okolnostima epidemije koronavirusa u Hrvatskoj obavezne u zdravstvu, državnim i javnim institucijama. Protest nije bio prijavljen, a zagrebačka policija najavila je snimanje okupljanja.

Organizatori iz Inicijative prava i slobode na svom su Fejsbuk objavili su da je iz cele zemlje stiglo više od 30 autobusa, piše N1 Zagreb.

Protest je počeo oko oko 15 sati.

Saobraćaj Ilicom bio je zatvoren, a policija po prolasku kolone zatvarila saobraćaj u okolnim ulicama. Okupljenim građanima, na Trgu Francuske republike organizatori su delili bele balone, sveće i zastavice.

Podsetimo, u poslednja 24 sata u Hrvatskoj je zabeleženo 5.614 novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je broj aktivnih slučajeva ukupno 34.882. Među njima su 2.542 pacijenta na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru 320 pacijenata. Preminulo je 65 osoba.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend