08. nov 2022.

Dežulović: To što se dogodilo Matijaniću, može se dogoditi svakome od nas

Vlado Matijanić nije ubijen s predumišljajem, jer hrvatska država više nije sposobna ni za to, mada u prošlosti iz devedesetih ima takvih iskustva. Ovo je klasično ubojstvo iz nehaja. To nije slučajna, nego nehajna država koja se nehajno odnosi prema svojim građanima, kazao je Boris Dežulović na presici HND-a

Država i sustav ubili su našeg kolegu, prijatelja i građanina Vladimira Matijanića, a već tri mjeseca traje besramni pokušaj da se slučaj zataška. Riječ je o neviđenoj sramoti ministra Vilija Beroša i strašnoj ignoranciji premijera Andreja Plenkovića, koji sa sebe skida svaku odgovornost što ne bi trebao jer je i on odgovoran, rečeno je na konferenciji za novinare Hrvatskog novinarskog društva u Splitu, kojom su obilježena tri mjeseca od tragične smrti kolege novinara Vladimira Matijanića.

„Da se u ovoj zemlji više slavi ljudski život, a manje država, mi ne bismo bili ovdje“, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, dodavši kako je HND tražio i nikad neće prestati tražiti smjenu ministra Beroša, prenosi portal HND-a.

„Predali smo tekst peticije kojom je prikupljeno 5000 potpisa i gdje smo naveli sve razloge i argumente te zatražili novu istragu. Ministar Beroš mora otići! Svjesni smo da se odlaskom jednog čovjeka sustav neće promijeniti jer je u potpunosti urušen i treba ga cijelog izmijeniti. Ovo što se dogodilo Matijaniću, dogodilo se i drugima, i u ovom trenutku se događa“, kazao je Zovko, koji je dodao kako tri mjeseca javnost nije dobila odgovore na brojna pitanja o okolnostima Matijanićeve smrti, „nego smo umjesto toga svjedoci kriminalne zaštite sustava na čijem je čelu ministar Beroš, a koji nije pružio adekvatnu zdravstvenu skrb Vladimiru Matijaniću, kao i sramotnoj ignoranciji premijera Andreja Plenkovića“.

„HND neće nikad prestati postavljati pitanja i premijeru Plenkoviću bi se moglo dogoditi da mu po drugi puta na Markov trg dođu novinari. Razmišljamo o prosvjedu i to će biti još jedan korak u našoj borbi da saznamo istinu i da se kazne odgovorni“, kazao je Zovko istaknuvši da nema riječi kojom bi opisao besramno i sramotno ponašanje i ignoranciju KBC-a Split i vlasti.

Zovko je istodobno pozvao sve kolege novinare da na svakom javnom događaju pitaju ministra i premijera o slučaju Matijanić i tako daju svoj doprinos otkrivanje istine u ovom slučaju.

„Svaki dan ostanka na ministarskoj pozicije Beroša je odgovornost premijera Plenkovića. On se mora ponašati kao premijer svih građana Republike Hrvatske, a ne samo kao premijer članova i članica HDZ-a“, kazao je Zovko i dodao kako je za HND ovaj slučaj prioritet i od njega se neće odustati.

Andrea Topić, novinarka portala Index.hr i životna partnerica Vladimira Matijanića, istaknula je kako joj ni nakon tri mjeseca nije lako stati pred kamere te se upitala koliko običnom građaninu treba da na pošten način dobije zdravstvenu skrb.

Andrea Topić Izdvajaju se velika sredstva za zdravstvo, a mi na kraju ne dobijemo ništa. Mnogi su, kako bi došli do potrebne zdravstvene skrbi, prisiljeni ići zaobilaznim, nepoštenim putem i preko veze. Zdravstvo bi trebalo funkcionirati da svakom građaninu bude dostupno uvijek, a to nije tako u Hrvatskoj i to zato što ova država i oni koji je vode nisu bili u stanju uspostaviti kvalitetan zdravstveni sustav koji sada funkcionira kastinski i samo za povlaštene“, kazala je Topić dodavši kako je Vlado bio poštena osoba koja nije htjela ići mimo sustava, kao i mnogi drugi građani.

„Svi ti ljudi odbijaju sudjelovati u nakaradnosti ovog zdravstvenog sustava. Beroš je davno trebao otići, ali njegov odlazak ne mijenja ništa, jer doći će neka druga osoba s kravatom, sustav će i dalje biti u rasulu i ništa se neće promijeniti. Stoga cijeli sustav treba mijenjati i uspostaviti ga na pravi i pravedan način“, kazala je u svom emotivnom nastupu Topić.

Kolumnist Novosti i Vladin prijatelj Boris Dežulović kazao je kako ni on, a ni Andreja, ne bi bili mirniji da je Matijanića ova država ubila s predumišljajem, s čime država Hrvatska u prošlosti i iz devedesetih ima iskustva.

„Vlado Matijanić nije ubijen s predumišljajem jer hrvatska država više nije sposobna ni za to, nego je ovo klasično ubojstvo iz nehaja. Ovo nije slučajna, nego nehajna država koja se nehajno odnosi prema svojim građanima. Tako se odnosila i prema Matijaniću i ne bi trebali biti mirniji građani Hrvatske što ovo nije ubojstvo s predumišljajem, nego iz nehaja. Ovo može dogoditi svakome od nas“, kazao je Dežulović, dodavši kako kronavirus ne bira žrtve, kao što ih ne bira ni Republika Hrvatska.

Glavna tajnica HND-a Melisa Skender podsjetila je kako je Matijanić bio sjajan novinar koji je svakim svojim tekstom razobličavao sustav i dokazivao kako je država nefunkcionalna, ali je ipak do samog kraja vjerovao da će ista ta država zaštiti njegovo pravo na život, kao što bi trebala zaštititi život i pravo svakoga građanina, zbog čega i postoji javno zdravstvo.

„Mi smo u HND-u odlučni da idemo do kraja. Ne želimo živjeti u državi u kojoj je potrebna veza kako bismo ostali živi. I zato tražimo imena i prezimena odgovornih“, kazala je Skender.

Potpredsjednica ogranka HND-a Splitsko-dalmatinske županije Gabrijela Radanović rekla je kako je Vlado bio oštro pero, a bio je mekan i ponizan kada je tražio pomoć, ono osnovno što je čovjeku u njegovom stanju bilo potrebno: zdravstvena skrb.

„Vlado je svoju zadnju priču ostavio nenapisanu, a to je njegova smrt. Taj teret ostao je na Andreji da je dovrši i da pokaže kako bi taj svijet trebao izgledati“, kazala je Radanović i dodala kako smo to dužni Vladi Matijaniću.

Beroš i dalje tvrdi isto
Beroš je u subotu opet kazao da hrvatski zdravstveni sustav nije pogriješio oko smrti Vlade Matijanića, donosi Hina.

Načelno, hrvatski zdravstveni sustav u tom slučaju nije pogriješio, nije nađeno grubljih propusta u pružanju zdravstvene zaštite, rekao je ministar novinarima koji su ga podsjetili da HND traži njegovu smjenu i neovisnu istragu Matijanićeve smrti. Beroš kaže da je Ministarstvo zdravstva promptno organiziralo neovisno povjerenstvo koje je analiziralo sve okolnosti i donijelo mišljenje.

Uočene su određene nepravilnosti koje su upućene su na daljnje postupanje, među ostalim i Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, kazao je ministar, navodeći da je ŽDO reklo da je u tijeku dodatna evaluacija Medicinskog fakulteta u Zagrebu i da će se nakon toga znati nešto više. Dakle, sve u skladu s procedurom, ništa mimo toga, naglasio je.

Rekao je i da lijek Paxlovid, koji pomaže pacijentima u početnoj fazi covid infekcije i koji bi pomogao većini oboljelih pacijenata, posebno Matijaniću, nema nijedna bolnica u Hrvatskoj. „Orijentirani smo zajedničkoj nabavi s EK, ali tu nešto zapinje, razgovor s Pfizerom traje već skoro godinu dana. Djelovali smo i bilateralno s Njemačkom, ali smo došli do stupnja gdje ne idemo dalje“, rekao je Beroš i dodao da je najizvjesniji bilateralni razgovor s Pfizerom.

U završnoj je fazi te vjerujem da ćemo vrlo brzo sklopiti ugovor o kupnji, kazao je ministar, iznoseći procjenu da se inicijalno radi o 10.000 doza, što će odrediti povjerenstvo za nabavu, ne samo ovog, već i svih drugih lijekova. Naveo je da se ugovori s Pfizerom razrješuju jedan po jedan, a za nabavu Paxlovida ne očekuje da će proći više od mjesec dana

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend