06. avg 2023.

Predsjednik HND-a optužio ministra Beroša da zataškava smrt novinara Matijanića

Prije nego je preminuo ljekari iz splitske bolnice tvrdili su da su Matijanićevi simptomi COVID-a uobičajeni pa ne treba biti hospitaliziran.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko optužio je u subotu, na godišnjicu smrti novinara Vladimira Matijanića, ministra zdravstva Vilija Beroša da zataškava okolnosti Matijanićeve smrti, a premijeru Andreju Plenkoviću zamjerio da štiti Beroša, dok je ministar optužbe ocijenio neprimjerenim.

“Svaki izgubljeni život je veliki gubitak za najmilije te i ovim putem izražavam žaljenje i najiskreniju sućut obitelji, prijateljima i kolegama Vladimira Matijanića. No, neprimjereno je da vodstvo HND-a, pod krinkom prisjećanja na pokojnog kolegu, koristi njegovu smrt za političke obračune”, rekao je Beroš u saopćenju.

Obraćajuć se Berošu i Plenkoviću, Zovko je rekao da će ih slučaj Matijanića pratiti cijelog života i nikad nećete moći “pobjeći od činjenice da je ovdje riječ o medicinski potpomognutom ubojstvu”.

Ustvrdio je da HDZ kontrolira zdravstveni sistem koji je, kako je nekoliko puta ponovio, “ubio Matijanića”, a smatra odgovornim i premijera Plenkovića jer štiti “bešćutnog ministra Beroša”.

Grešake u slučaju liječenja novinara

Zovko je također kazao da Beroš ignoriše zahtjeve HND-a i zataškava okolnosti smrti Matijanića, koji je u svojoj novinarskoj karijeri više puta raskrinkavao afere vladajuće stranke.

Odbacio je Beroševe optužbe da HND svojim izjavama  i postupcima politizira Matijanićev slučaj i upitao ga: Što točno mi politiziramo? Je li politizacija tražiti istinu?

Podsjetio je da je i pravobraniteljica utvrdila devet velikih grešaka Ministarstva zdravstva.

Matijanićeva partnerica Andrea Topić rekla je kako joj je “Vladimir umro na rukama”, a oboje su pogriješili što su vjerovali ljekarima koji su tvrdili da su Matijanićevi simptomi COVID-a uobičajeni pa ne treba biti hospitaliziran.

“U proteklih godinu dana ništa se nije dogodilo na rasvjetljavanju Vladimirove smrti, iako su se dogodili ogromni propusti za koje nitko nije odgovarao”, dodala je.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend