23. mar 2022.

Europska federacija novinara oštro osudila hakerski napad na „Slobodnu“: Prvi put se susrećemo s takvim pokušajem manipuliranja mišljenjem i ovo ne može proći nekažnjeno

Nakon što je na portal Slobodne Dalmacije u popodnevnim satima izvršen hakerski napad, reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo koje je osudilo takav čin i prijavilo napad Europskoj federaciji novinara, koja se pridržila osudi. - Najoštrije osuđujemo ovaj čin piratstva i pozivamo hrvatska pravosudna tijela da identificiraju i procesuiraju počinitelje, rekao je Ricardo Gutiérrez, glavni tajnik Europske federacije. 

-Novina se na ovaj način dovela u poziciju taoca! Ovo je izuzetno ozbiljno. Ovaj novi oblik propagande ima za cilj prisvojiti urednički sadržaj kako bi promijenio njegovo značenje u propagandne svrhe, uzurpirajući uređivačku liniju u korist proruskih interesa. Ovo je prvi put da se susrećemo s takvim pokušajem manipuliranja mišljenjem. Ovo ne može proći nekažnjeno – rekao je Gutiérrez, glavni tajnik EFJ-a koja okuplja preko 300 tisuća novinara iz 44 zemlje. Pozvao je europske medije i redakcije da maksimalno poboljšaju svoju digitalnu sigurnost.

– Vjerujemo da bi ova vrsta cyber-napada mogla postati češća. Integritet uredničkog sadržaja mora biti zaštićen od manipulacije. Medijske tvrtke moraju ulagati u digitalnu sigurnost svog sadržaja i novinara – podvukao je Gutiérrez, a donosi Slobodna Dalmacija.

Izvor: slobodnadalmacija.hr. 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend