20. apr 2022.

Grčki novinar prva potvrđena žrtva špijunskog softvera “Predator” u Evropi

Grčkog novinara Thanasisa Koukakisa deset sedmica špijunirali pomoću novog alata “Predator”.

Od 12. jula do 24. septembra 2021. godine, Thanasisa Koukakisa, novinara na CNN Grčka, špijunirali su pomoću novog softvera “Predator” a on je taj slučaj otkrio 28. marta 2022. nakon što su ga kontaktirali iz organizacije Citizen Lab, interdisciplinarne laboratorije sa sjedištem na Munk School of Global Affairs na Univerzitetu u Torontu, koja se između ostalog bavi i digitalnim napadima na civilno društvo.

Koukakis je Komitetu za zaštitu novinara (CPJ) kazao da istraživači Citizen Laba vjeruju da je njegov telefon zaražen putem tekstualne poruke u kojoj se nalazio link na koji je kliknuo 12. jula 2021. što je bilo dovoljno da se instalira špijunski softver u njegov mobilni telefon.

Jednom instaliran, ovaj špijunski softver pretvara mobilni telefon u uređaj za nadzor. “’Predator’ je alat za praćenje koji svom operateru daje potpun i kontinuiran pristup ciljanom mobilnom uređaju koji mu omogućava da od onoga koga nadzire prikupi šifre, datoteke, fotografije, historiju pretraživanja interneta, kontakte”, stoji u dokumentu Citizen Laba. Dodaje se i da ovaj alat može aktivirati i mikrofon i kameru uređaja što omogućava napadačima da prate sve radnje na ili u blizini uređaja, kao što su razgovori koji se vode u prostoriji.

Koukakis je rekao da je i sam primijetio da se njegov telefon “čudno ponaša” 2020. godine i da je u augustu podnio žalbu Grčkoj upravi za sigurnost i privatnost komunikacija, koja je kasnije kazala da nije pronašla nikakve dokaze o kršenju privatnosti na njegovom telefonu. Nakon toga je 6. aprila 2022. podnio novu žalbu istoj instituciji i poslao im izvještaj Citizen Laba o njegovom slučaju te istakao da planira da podnese krivičnu prijavu zbog nadzora nad njim.

Prema izvještaju CPJ, špijunski softver “Predator” prvobitno je razvila makedonska kompanija Cytrox dok je sada u vlasništvu kiparske kompanije WiSpear.

Iz Citizen Laba su naveli da nemaju informacije o tome da li je ovaj špijunski softver koristila grčka vlada ili privatna kompanija. Takođe, nije poznato ni šta se pratilo na mobilnom telefonu Thanasisa Koukakisa, kao ni da li su njegovi izvori kompromitovani.

Zamjenik direktora Međunarodnog Instituta za medije (IPI) Scott Griffen navodi da se vjeruje da je praćenje Koukakisa prvi javno potvrđeni slučaj špijuniranja novinara u Evropi pomoću “Predatora”.

Prema istraživanju kompanije Meta iz 2021. godine, Cytrox ima klijente u Grčkoj, Srbiji, Njemačkoj, Egiptu, Armeniji, Saudijskoj Arabiji, Omanu, Kolumbiji, Obali Slonovače, Vijetnamu i Filipinima. Iz ove kompanije kažu i da su poduzeli određene mjere kako bi spriječili kompanije za nadzor da zloupotrebljavaju svoje proizvode za špijunažu.

Izvor: CPJIFJIPI

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend