15. jun 2023.

HND u pismu premijeru: O profesionalnom novinarstvu brinut će se novinari, a vlada neka se pobrine za depolitizaciju VEM-a

Hrvatsko novinarsko društvo uputilo je danas pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću potaknuto njegovom najavom novog Zakona o medijima u petak u Splitu. Pismo donosimo u nastavku.

Poštovani premijeru Plenkoviću,

smatramo potrebnim reagirati na Vašu izjavu danu na obilježavanju jubileja Slobodne Dalmacije u Splitu, kada ste kazali kako tim Ministarstva kulture i medija priprema novi Zakon o medijima te objasnili: „To će označiti iskorak nakon dvadesetak godina postojećeg Zakona o medijima, i razmišljamo i o novim ovlastima Vijeća za elektroničke medije, razmišljamo o poštivanju profesionalizma u novinarstvu te kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, i o kriterijima za provjeravanje podataka i istinitosti informacija.“

Hrvatsko novinarsko društvo podsjeća Vas kako je s Ministarstvom kulture i medija o novom Zakonu o medijima posljednji put raspravljalo potkraj 2021. godine, kada je, kao dio radne skupine, uputio svoje prijedloge za novi, za zaštitu profesionalnog novinarstva krovni zakon. O tome što je od naših prijedloga usvojeno i kako konačno izgleda prijedlog nacrta zakona čije donošenje Vlada najavljuje ove godine, ni danas nemamo nikakvih informacija.

HND podržava, a napokon, i predlagao je neovisnog regulatora koji bi bio nadležan za nadzor provedbe Zakona o medijima, jednako kao i Zakona o elektroničkim medijima, jer ako takvog regulatora nema, Zakon o medijima ostat će mrtvo slovo kao što je to bio posljednjih 20 godina. Osim kad je riječ o podizanju tužbi protiv novinara i medija.

Kada govorimo o neovisnom regulatornom tijelu koje bi trebalo nadzirati provedbu dva, za slobodu i pluralizam medija najvažnija zakona, tada to ne može biti političko tijelo kakvo je Vijeće za elektroničke medije danas. Podsjećamo kako smo prije više od tri godine u komentarima na izmjene Zakona o elektroničkim medijima tražili da dva člana Vijeća Hrvatskom saboru predlaže HND kao krovna novinarska organizacija, odnosno da prijedlog članova tijela koje će regulirati poštivanje medijskih zakona prestane biti diskrecijsko pravo Vlade.

Također podsjećamo da je u Izvješću o vladavini prava Europske komisije za 2022. godinu naglašeno: „Članovi Vijeća imenuju se običnom većinom glasova u parlamentu na petogodišnji mandat, koji se može obnoviti. To imenovanje tijela pod kontrolom parlamentarne većine i dalje se smatra potencijalnim ugrožavanjem političke neovisnost regulatora.“

Dodatno nas zabrinjava na koji će način Zakonom o medijima biti riješeno pitanje tužbi protiv novinara i medija (SLAPP), a što su iz Ministarstva kulture i medija najavljivali, s obzirom na to da je u raspravi Vijeća Europske unije hrvatska vlada izašla sa stajalištem koje znatno razvodnjava prijedlog europske Direktive za suzbijanje SLAPP-a.

Upozoravamo također kako kriteriji za provjeravanje informacija postoje kao međunarodni profesionalni standard sadržani u Kodeksu časti hrvatskih novinara HND-a, odnosno u univerzalnim novinarskim etičkim načelima, kojima se vode svi istinski novinari i novinarke. Ne treba stoga ponovo otkrivati odavno uspostavljena pravila novinarske struke, osobito ako to predstavlja prijetnju slobodi govora, koja je, uz neovisne i odgovorne medije, još jedan od temelja zdrave demokracije.

Stoga smatramo da su zadaci Vlade sljedeći:

  • pokrenuti rad radne skupine koja priprema izmjene Zakona o medijima i učiniti njezin rad transparentnim
  • napokon osigurati stvarnu neovisnost medijskog regulatora
  • napokon osigurati stvarnu neovisnost redakcija od vlasnika, odnosno upravljačkih struktura, provedbom Zakona o medijima i poštivanjem redakcijskih statuta
  • transparentnom dodjelom javnih sredstava napokon osigurati sustavnu podršku održivosti onih medija koji djeluju u javnom interesu i odgovorno ispunjavaju svoju funkciju informiranja, educiranja i društvene integracije.

Za Izvršni odbor,

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Chiara Bilić, potpredsjednica HND-a

Dragutin Hedl, potpredsjednik HND-a

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend