15. jun 2023.

U Gvatemali osuđen istaknuti novinar na šest godina

Sud u Gvatemali osudio je istaknutog novinara Hosea Rubena Zamoru na šest godina zatvora u slučaju pranja novca, završavajući suđenje za koje su grupe za odbranu slobode medija ocenile da je politički motivisano s ciljem da se ućutka kritičan glas.

Tročlano sudsko veće osudilo je osnivača lista Periodiko po optužbi za pranje novca koje je po navodima optužnice uticalo na nacionalnu privredu i stabilnost finansijskog sistema. Oslobodilo ga je optužbi za ucenu i trgovinu uticajem.

Zamorin nezavisni list Periodiko objaviljvao je istrage o korupciji u administraciji aktuelnog predsednika i njegovih prethodnika. Zamorin rad je međunarodno priznat.

Predsednik Gvatemale Alehandro Đamatei i posebno njegov sudski sistem su kritikovani u svetu zbog odustupanja od demokratskih normi i korišćenja pravosuđa za progon osoba koje smatraju neprijateljima.

„Nisam kriv za dela za koja me optužuju. I dalje sam nevin, a on (Đamatei) je i dalje lopov“, rekao je Zamora.

Predsednik je negirao da ima bilo kakve političke motive.

U poslednjim izjavama pre izricanja presude danas Zamora je rekao da su mu sva prava bila prekršena uključujući i pravo na odbranu. ;“Ponašali su se prema nama kao da smo kriminalci, unuištili su dokaze, rekao je on. ;

Nekoliko njegovih advokata uhapšeno je pred suđenje.

Komitet za odbranu novinara (CPJ) sa sedištem u Njujorku osudio je presudu.

Programski direktor CPJ-a Karlos Martines de la Serna rekao je da je ova „sramotna“ presuda deo napora vlade predsednika Đamateija da „kriminalizuje novinarstvo“ i da označava eroziju slobode govora u Gvatemali.

„Zvaničnici Gvatemale moraju da prestanu sa apsurdnom šaradom krivičnog postupka protiv njega. Vreme je da Hose Ruben Zamora bude oslobođen, jer je njegov jedini ‘zločin’ bilo ‘neustrašivo obavljanje svoje profesije’“, rekao je De la Serna.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend